Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Gaupebestanden over bestandsmålet

Den norske gaupebestanden ligger på første gang på åtte år over det nasjonale bestandsmålet på 65 årlige familiegrupper.

Illustrasjonsfoto: Robert Sandell / Mostphotos
Illustrasjonsfoto: Robert Sandell / Mostphotos

Det viser en ny rapport fra Rovdata.

En familiegruppe består av ei hunngaupe i følge med en eller flere unger. Det er anslått at det før kvotejakta startet og før nye unger ble født i år var 66,5 familiegrupper av gaupe i Norge.

– Etter sju år under bestandsmålet er gaupebestanden igjen over målet som Stortinget har bestemt. 66,5 familiegrupper er en oppgang på 21 prosent fra i fjor, sier Jonas Kindberg, som leder Rovdata.

Det har særlig blitt flere familiegrupper i de nordligste rovviltregionene. I Nordland har det vært en oppgang fra 5,5 til 11 familiegrupper, mens det i Troms og Finnmark har økt fra 5 til 11 familiegrupper.

Det nasjonale bestandsmålet på 65 årlige familiegrupper er fordelt på sju av landets åtte rovviltregioner. Fem av sju forvaltningsregioner var i år på eller over bestandsmålet før jakta startet.

– Alle regionene med fastsatte bestandsmål, bortsett fra region 4 (Viken) og 5 (Hedmark), ligger i år på eller over det regionale bestandsmålet i antall påviste familiegrupper, forklarer Kindberg.

Neste artikkel

Nedgangen i antall rovviltskader fortsetter