Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Fugleklubb i Sverige klager på jakt – vil at gaupa etterlater reveskrotter til fuglene

Nå har ornitologene i fugleklubben anket jakta til den svenske forvaltningsdomstolen.

Lisensjakt på gaupe faller ikke i smak hos fugleklubb i Sverige. Foto: Mostphotos
Lisensjakt på gaupe faller ikke i smak hos fugleklubb i Sverige. Foto: Mostphotos

Ornitologer (fugleeksperter) i Tjust fugleklubb i Västervik i Sverige har klaget inn lisensjakta på gaupe i Kalmar fylke, skriver Jaktjournalen.

Den svenske fugleklubben er mot at åtte gauper kan bli skutt i fylket i løpet av lisensjakta, som varer fra 1. mars til 31. mars.

Fuglemat

Årsaken er at de vil at gaupa skal spise rev og etterlate skrotter som fuglene kan spise. Nå har ornitologene anket jakta til forvaltningsdomstolen.

Annonse

«Motivet for jakta ser ut til å tilfredsstille den lille klikken av jegere som driver med såkalt troféjakt. Alle naturelskende jegere tar avstand fra denne jaktformen», skriver styreleder i Tjust fugleklubb, Lars gunnar Nilsson, i et debattinnlegg i Västerviks-Tidningen ifølge Jaktjournalen.

Nærmere 400 gauper i Norge

Ifølge Länsstyrelsen (Statsforvalteren) i Kalmar var det ved siste telling 8,5 familiegrupper og rundt 50 gauper i fylket. I hele Sverige lever det i dag rundt 1100 «lodjur», som svenskene kaller gaupa.

Til sammenligning ble gaupebestanden i Norge beregnet til cirka 393 dyr før jaktsesongen startet i fjor, viser tall fra Rovdata.

1. februar startet årets gaupejakt her til lands. Det er åpnet for jakt på 82 dyr i seks av de åtte rovviltregionene.

Neste artikkel

Lærer opp framtidige elgjegere: – Det er veldig verdifullt