Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

FrP og regjeringen enige om avtale som sikrer flertall for revidert budsjett

Fremskrittspartiet er enig med regjeringen om en avtale som gir flertall for revidert budsjett. Erna Solberg får dermed gjennom sitt siste budsjett før valget.

FrP holder pressekonferanse om revidert budsjett søndag ettermiddag, ved Hans Andreas Limi (t.v.) og Bård Hoksrud. Foto: Ørn Borgen / NTB
FrP holder pressekonferanse om revidert budsjett søndag ettermiddag, ved Hans Andreas Limi (t.v.) og Bård Hoksrud. Foto: Ørn Borgen / NTB

Fremskrittspartiet (Frp) og regjeringen har de siste ukene forhandlet om en avtale om revidert budsjett. Avtalen ble presentert på en pressekonferanse utenfor Stortinget søndag ettermiddag.

Det har særlig vært spørsmålet om avgifter på typiske svenskehandelvarer som har vært et stridstema i forhandlingene.

– Vi har sikret en avtale som gir Fremskrittspartiet gode gjennomslag, sier Frps Hans Andreas Limi.

– Nå får vi til en avvikling av avgiften på alkoholfri drikke, fortsetter Limi.

Økt støtte til psykisk helsevern

Frp opplyser at de i tillegg til avgiftskutt får mer enn doblet summen som er satt av til psykisk helsetilbud og økt summen som går til medisiner for psykisk helsevern.

Dette betyr en økt satsing på psykisk helse, med bla. 100 millioner til kjøp av privat behandlingskapasitet i psykiatrien, og en øremerket styrking av BUP med 150 millioner.

Dette kommer i tillegg til midlene som allerede lå inne budsjettet i høst.

Bompengekutt og avgiftskutt

Partiet er enig med regjeringen om å redusere fergeprisene med 25 prosent fra 1. juli i år.

– Det betyr at folk kommer til å merke det skikkelig på billettprisen, sier Frps Bård Hoksrud.

I tillegg opplyser Frp at de har fått gjennomslag for å fjerne seks bomstasjoner, og 750 millioner kroner i bompengekutt.

Annonse

Avtalen er den 16. budsjettenighet på borgerlig side siden 2013. Høyre mener partiene viser at de tar ansvar for å få Norge trygt ut av koronakrisen. Regjeringspartiene takker Frp for enigheten.

– Vi er enige om ytterligere tiltak for å få fart på Norge igjen. Vi styrker den kommunale kompensasjonsordningen slik at hjelpen kan komme raskt fram ved lokale utfordringer. Det er en pakke som i sum vil bidra til å skape mer og inkludere flere, sier finanskomiteens leder, Mudassar Kapur (H).

Tore Storehaug i KrF sier han er glad for å få tilslutning til regjeringens tiltakspakke for barn og unge, mens Ola Elvestuen i Venstre trekker fram at støtten til klima- og miljøtiltak øker.

300 millioner mer

Den såkalte kommunale kompensasjonsordningen for næringslivet økes med 300 millioner kroner i avtalen om revidert nasjonalbudsjett.

– Ordningen har vært veldig effektiv og truffet godt i kommuner der man har vært nødt til å måtte stenge mange virksomheter på grunn av nasjonale eller lokale tiltak, sier finanspolitisk talsperson Hans Andreas Limi i Fremskrittspartiet.

Den kommunale kompensasjonsordningen består av midler som kommunene fordeler til sitt næringsliv som kompensasjon for problemer som oppstår fordi kommunen blir stengt ned på grunn av høye koronasmittetall, eller på grunn av andre tiltak.

I regjeringens opprinnelige forslag til revidert nasjonalbudsjett ble ordningen styrket med én milliard kroner, og Fremskrittspartiet har nå blitt enige om en økning på ytterligere 300 millioner.

– Svikter de arbeidsledige

Ap-nestleder Hadia Tajik mener regjeringen og Frp ikke forstår omfanget av koronapandemien, og at de arbeidsledige blir sviktet i budsjettenigheten.

Tajik sier enigheten om revidert budsjett er et skudd i blinde for alle arbeidsledige og bedrifter som sliter i koronapandemien.

Hadia Tajik (Ap) er kritisk til det reviderte budsjettet. Her fra da Jan Tore Sanner (H) la fram statsbudsjettet for 2021 i stortinget. Foto: Terje Pedersen / NTB
Hadia Tajik (Ap) er kritisk til det reviderte budsjettet. Her fra da Jan Tore Sanner (H) la fram statsbudsjettet for 2021 i stortinget. Foto: Terje Pedersen / NTB

– Frp svikter de arbeidsledige. Midt i den største langtidsledigheten på lenge, klarer ikke Frp å plusse på en eneste krone til tiltak som hjelper ledige tilbake i jobb, sier Tajik.

– Når stortingsperiodens siste budsjettforlik skal legges fram, står Frp alene på pressekonferanse. Klarere illustrasjon på at Erna Solberg sitt prosjekt om samling på borgerlig side er dødt skal du lete lenge etter, sier Tajik.

Neste artikkel

Her er tala som viser sprik mellom by og land i valet