Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Fri flyt av mennesker i to år etter brexit

EU-borgere vil fritt kunne bosette seg i Storbritannia i to år etter at landet går ut av EU i 2019, bekrefter brexitminister David Davis.

Bosetting: Brexit-minister David Davis lover at EU-borgere skal kunne bosette seg i Storbritannia etter brexit. Foto: Scanpix/Reuters

I Parlamentet onsdag sa Davis at Storbritannia i stor grad vil rette seg etter EUs regelverk i overgangsperioden etter brexit.

Praksisen med «fri flyt» av mennesker fra EU-land vil fortsette – men EU-borgere må etter 2019 registrere seg hos britiske myndigheter.

Davis sa at han venter at Storbritannia og EU blir enige om betingelsene for overgangsperioden «innen utgangen av mars».

Brexit-ministeren tror også partene blir enige om en avtale om sine framtidige relasjoner før Storbritannia går ut av unionen i mars 2019.

– Jeg er avslappet med hensyn til overgangen. Min primære bekymring dreier seg om det framtidige forholdet. Det er det som betyr noe, og det er det folk vil dømme oss på om 10, 20 og 30 år inn i framtiden, sa Davis.

Les også: Macron - Storbritannia kan ikke beholde full tilgang til EUs marked

Annonse

En overgangsavtale er nødvendig for å gi både statlige etater og næringsliv tid til å tilpasse seg det framtidige rammeverket. I løpet av overgangsperioden «skal vi i stor grad kopiere omfanget av det indre markedet og tollunionen», sa Davis, og la til at Storbritannia i overgangsperioden fortsatt vil være underlagt EU-domstolen.

Videre skal Storbritannia i overgangsperioden fortsatt betale for sitt medlemskap i EU, fortsatte Davis.

De øvrige 27 EU-landene ga onsdag grønt lys for forhandlingsdirektivet som omhandler overgangsperioden, og åpnet dermed for at forhandlingene kan starte.

Les også: Juncker – jeg er sikker på at ingen vil vinne på brexit

Neste artikkel

Mistillitsavstemning mot May etter brexitnederlag