Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Fraråder folk å bade i Mjøsa – kan være helseskadelig

Algeoppblomstring i Mjøsa har ført til at flere kommuner har advart sine innbyggere mot bading. – Kan være giftig, skriver Gjøvik kommune.

Algeoppblomstringen i Mjøsa kan gi helseskader ved å bade i. Her fra Ringsaker. Foto: Hege Knatterud Nordtorp
Algeoppblomstringen i Mjøsa kan gi helseskader ved å bade i. Her fra Ringsaker. Foto: Hege Knatterud Nordtorp

Mjøsa har den siste tiden blitt grønn av alger ved flere populære badeplasser. Nå går flere kommuner rundt Mjøsa ut med advarsel til sine innbyggere, og advarer dem mot bading.

Det er nå tatt prøver for å analysere hva slags typer alger dette er.

– Blågrønnalger er egentlig en gruppe bakterier som heter cyanobakterier. Disse finnes naturlig i jord, luft og vann, men under visse forhold kan det bli en synlig oppblomstring av disse bakteriene i elver og innsjøer, av og til også i havet. Cyanobakteriene kan produsere toksiner (giftstoffer) og lukt- og smaksstoffer, og kontakt med disse toksinene kan gi hudirritasjoner og forgiftninger, skriver Hamar kommune på sine nettsider.

Annonse

– Inntil videre, og kommunen får svar på vannprøvene, vil vi fraråde bading der man ser slike synlige blågrønnalger i badevannet, i Hamar eller andre steder, skriver de videre. De påpeker også at de fraråder folk å bade hundene sine i algevannet.

Gjøvik kommune og Stange kommune har også lagt ut advarsler på sine sider.

– Eksponering for cyanobakterier i badevann kan, ifølge Folkehelseinstituttet, resultere i allergiske reaksjoner som ligner på høyfeber, astma samt hud-, øye- og øreirritasjoner. Toksiner kan også forårsake øm og hoven lever, kvalme, oppkast, magesyke og øyeirritasjon. Inhalasjon kan medføre lungebetennelseliknende symptomer, skriver Gjøvik kommune.

Blågrønnalger

Fakta

Blågrønnalger er egentlig en gruppe bakterier som heter cyanobakterier.

Oppblomstring forekommer oftest i næringsrike innsjøer, og skjer helst i perioden juni-oktober.

Selv om de ofte kalles blågrønnalger, finnes cyanobakteriene både som blant annet blågrønne, grønne, gulgrønne og rødbrune arter.

Hvis man bader i vann med høyt innhold av cyanobakterier, kan man få utslett og hudirritasjoner. Små barn og mennesker med sart hud/hudallergi kan være særlig utsatt. Jo lengre tid man oppholder seg i.

Det er også viktig at man ikke lar hunder bade i vann med sterk oppblomstring av cyanobakterier, da de som regel vil drikke av vannet. Det er kjent at hunder har blitt forgiftet etter å ha spist algemasse som har blitt skyllet opp på land.

Kilde: Folkehelseinstituttet

Neste artikkel

Prest med åpen korona-linje for alle i bygda: – Telefonen smitter ikke