Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Frankrike lovbeskytter lukten av hestemøkk og lyden av hanegal

Franske ordførere har fått nok av turister og innflyttere som klager på bygdas lukter og lyder. Nå kan de forsvare seg i klagestormen – med loven i hånd.

Flere turister og tilflyttere har gått rettens vei i Frankrike for å få en slutt på hanegal og kvekkende ender. Nå er livet på landsbygda beskyttet av loven. Foto: Michael Probst / AP / NTB
Flere turister og tilflyttere har gått rettens vei i Frankrike for å få en slutt på hanegal og kvekkende ender. Nå er livet på landsbygda beskyttet av loven. Foto: Michael Probst / AP / NTB

De klager over at de blir vekket av kirkeklokker, mister nattesøvnen av kvekkende frosk eller får dagen ødelagt ved lukta av kumøkk.

Stadig flere nyinnflyttere eller feriegjester i Frankrike har vondt for å leve side om side med bygdas realiteter. Noen går rettens vei for å få slutt på nabo-bondens dyrebråk eller dyrelukt.

Men klagestormen kan snart ta en brå slutt.

Det ble kjent i slutten av januar i år, da et lovforslag fikk flertall i det franske senatet, etter at det ble vedtatt i nasjonalforsamlingen i fjor.

Bygdas karakteristiske lukter og lyder er dermed beskyttet av fransk lov og en del av kulturarven.

Klager over klokkeklang, møkk og gresshopper

Det hele startet i 2018, da en fransk folkevalgt fra partiet UDI fikk øynene opp for konfliktene mellom byfolk og bønder.

Et turist-par fra Paris på besøk i den lille landsbyen Malbosc klagde over at de ble vekket av kirkeklokkenes klang kl. 7 hver bidige morgen.

Paret krevde til slutt på klokkeklangen, ifølge det franske nyhetsprogrammet Envoyé spécial.

Og det mangler ikke på eksempler på nabokonflikter.

Mens et gårdbruker-par i Rhin-dalen ble saksøkt på grunn av lukta fra hestemøkk på gården deres, har franske innenriksturister også klagd på bråkete gresshopper i Var-området, samt nattlig kvekking fra frosker i Dordogne.

Enkelte vil ta insektsmiddel i bruk for å kvitte seg med bråket fra de lokale insektene.

Hanen Maurice ble et ikon for den franske landsbygda. Bildet viser en norsk artsfrende. Foto: Terje Bendiksby / NTB
Hanen Maurice ble et ikon for den franske landsbygda. Bildet viser en norsk artsfrende. Foto: Terje Bendiksby / NTB

Hanen som gol feil

Den mest kjente tilfellet er likevel hanen Maurice.

I 2017 ble haneeier og matmor Corinne Fesseau saksøkt av feriegjester vegg i vegg - som mente hanen hennes gol dagen lang.

Lokalsamfunnet på øya Île d'Oléron svarte med å slå ring rundt hanen. De samlet inn over 10.000 underskrifter til støtte for Maurice, i protest mot klagen fra det besøkende pensjonistparet.

Matmor Corinne har senere fortalt at hun aldri hadde forestilt seg at hun skulle knytte så nære bånd – til en hane.

Den lokale domstolen i Rochefort kom med en knusende dom: Hanens rett til å ytre seg ble slått fast.

Maurice ble ikke bare Frankrikes mest berømte hane, men også et symbol på de franske bygdetradisjonenes motstand mot urbaniseringen, slik TV-kanalen LCI omtaler det.

Det hører med til historien at den ikoniske hanen døde av en infeksjon i fjor sommer, under koronapandemien i Frankrike.

Annonse

Maurice' eier gleder seg nå over at lyden av hanen hennes er blitt en del av den franske kulturarven. For henne er det et spørsmål om noe større: det er ikke bare feriegjestenes lover som skal diktere livet på bygda.

Hun har nå skaffet seg en erstatter, som har fått navnet Maurice 2.

– Anti-støy-mur mot ender

En annen kvinne, som driver med småskala-oppdrett av ender i Soustons, forteller til den franske TV-kanalen at kvekkingen fra endene hennes gikk på helsa løs for de nye naboene.

Også disse naboene gikk rettens vei, og var villig til å kverke endene, om de så måtte.

De foreslo å opprette en anti-støy-mur mellom seg og endene.

– Slike murer brukes langs motorveier, ikke på landsbygda, forteller kvinnen oppgitt til fransk TV.

Blir denne gjengen for høylydt, kan det være nok til å utløse en rettssak i Frankrike. Foto: Geir Olsen / NTB
Blir denne gjengen for høylydt, kan det være nok til å utløse en rettssak i Frankrike. Foto: Geir Olsen / NTB

Advarsel: fransk landsby

Den franske landsbygda opplever mer trøkk under koronaen, fordi flere søker seg ut i distriktene.

Dermed spisser konfliktene seg til mellom bønder og ferske bygdefolk.

Men også før koronaen har enkelte ordførere gått til det skrittet å montere advarselsplakater ved kommunegrensa for å forberede besøkende på hva slags lyder og lukter de har i vente.

Det gjorde ordføreren i den lille kommunen Saint-André-de-Valborgne, med 460 innbyggere, allerede i 2018, melder landbrukstidsskriftet La France Agricole.

Ved kommunegrensa ønskes besøkende nå velkommen på denne måten:

"Advarsel: fransk landsby: du beveger deg inn på egen risiko".

Besøkende blir bedt om å være forberedt på at kirkeklokkene ringer regelmessig, hanene galer, dyre-flokker lever i nærheten og bøndene jobber for å produsere mat til folk.

Dette er ikke lenger noe du kan klage over hvis du er fersk innflytter på den franske landsbygda. Foto: Terje Bendiksby / NTB
Dette er ikke lenger noe du kan klage over hvis du er fersk innflytter på den franske landsbygda. Foto: Terje Bendiksby / NTB

Lager liste over "tillatte dyrelyder"

Franske regionale myndigheter skal nå sette sammen lister over hvilke distriktstypiske lyder og lukter besøkende kan måtte forvente å støte på, dersom de kommer på besøk, ifølge lokalavisa La Dépêche.

Parisere ligger dermed tynt an dersom de som innflyttere klager over naboens hane, hvis hanegal står på lista over vanlige dyrelyder i distriktet.

Et forslag går ut på at denne type lister skal være blant kjøpsdokumentene som folk må signere når de kjøper seg bolig på bygda.

Franske folkevalgte har tro på at at den nye loven skal gjøre livet lettere for ordførere som står i klagestormen fra turister og ferske folk på bygda, men også at det skal bli lettere å megle mellom bønder og naboer.

– Enhver ordfører har vært konfrontert med denne type situasjoner. Det er svært vanskelig å løse. Vi forsøker å megle og forbedre tingene, og til slutt befinner vi oss i retten, sier en lettet folkevalgt og eks-ordfører til TV-kanalen France 3.

Neste artikkel

Veganske produsenter vinner fram i fransk rett