Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Frankrike: Bønder bør få tre år til å fase ut glyfosat

Fransk minister «tror ikke et sekund på» at glyfosat vil bli godkjent i ti nye år.

Nicolas Hulot er miljøminister i Frankrike. Foto: AP/Francois Mori/NTB SCANPIX

Både Tyskland og Frankrike tar til orde for en midlertidig tillatelse til å bruke glyfosat i EU, melder danske Landbrugsavisen, som igjen refererer til franske RTL.

Tiden til fram til onsdag hvor den endelige avgjørelsen om glyfosatets framtid i Europa skal avgjøres er hektisk. Da har EU-kommisjonen varslet at det skal avgjøres hvorvidt den foreslåtte en fornyelse av godkjennelsen i ti nye år.

Håper på maksimalt fem år

Nicolas Hulot, miljøminister i Frankrike, sier ifølge RTL at han ikke tror at det kommer til å skje.

– Jeg tror ikke et sekund på at man fornyer godkjenningen i ti år. Det vil maksimum bli fem år, håper jeg, sier Hulot.

Torsdag var det avstemning i EU-parlamentets miljøkomité om glyfosat-forbud. Det ble flertall for et ikke-bindende forslag om å fase ut bruken av glyfosat innen utgangen 15. desember 2020.

Glyfosat er virkestoffet i blant annet Roundup, verdens mest brukte plantevernmiddel. I Norge brukes middelet særlig til bekjempelse av kveke i kornåkere.

Mandag hadde medlemmer av EU-kommisjonen møte med organisatorene bak et borgerinitiativ som tar til orde for et forbud mot glyfosat, melder avisa EUobserver. Borgerinitiativet er underskrevet av 1,3 millioner personer.

Annonse

Etter møtet uttalte Kommisjonens talskvinne Anca Paduraru at det på onsdag muligens blir en avstemning over forslaget om å fornye godkjenningen i ti nye år.

Vil finne alternativer

Den franske minister Hulot mener myndighetene skal bruke de tre årene etter at den nåværende godkjenningen går ut i desember til å finne alternativer til glyfosat.

– Vi skal se på alle alternativer vi kan finne og hjelpe dem som er avhengige av glyfosat gjennom å rette oss imot en alternativ praksis, sier Hulot til RTL.

For at middelet skal forbli godkjent, må minst 16 medlemsland stemme for et slik vedtak – og landene som stemmer for må representere minst 65 prosent av folketallet i EU.

Etter flere års vitenskapelig og politisk krangel valgte EU-kommisjonen i fjor sommer å forlenge godkjenningen midlertidig.

Neste artikkel

Bayer-aksjen stuper etter glyfosat-erstatning i USA