Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Skal la turgåere møte vill ulv

Ved å la turgåere møte ulv skal forskere se hvordan ulven reagerer. De skal også sjekke om ulvens adferd endrer seg dersom det er en hund med i turfølget.

Foto: Paul Kleiven / NTB scanpix
Foto: Paul Kleiven / NTB scanpix

– Vi skal gjøre forsøk med enslige turgåere. Og med to personer sammen. Vi skal også ha med hund og se om det endrer dyrenes atferd, sier Ane Eriksen som er prosjektleder for «eksperimentelle nærmøter med ulv» til NRK.

Hun jobber som forsker ved Høgskolen i Innlandet, og er med på et prosjekt kalt SKANDULV.

Forsøket skal skje i skogen mellom Hedmark og Värmland, blant annet i Magnor-reviret.

Annonse

Ved å bruke GPS skal de finne ut av hvor ulven er, og dermed sende turgåere forbi på femti meters avstand. Håper er å gjøre folk mer trygge på ulven.

– Målet er å skaffe mer detaljert kunnskap om hvordan ulven oppfører seg. Dette kan gjøre at folk blir tryggere på å bruke skogene der det er ulv, sier hun til NRK.

Forskerne bak prosjektet har slått seg sammen med forskere fra rundt om i Europa, hvor det også skal gjennomføres lignende forsøk.

– Rovdyrene i tettbefolkede områder reagerer annerledes enn de som lever i øde skogsområder, sier Eriksen.

Ingen er drept av ulv i Skandinavia siden 1881, skriver Viten.no. Åtte personer er drept av ulv uten rabies i Europa, inkludert Russland, de 50 siste årene, mens ni er drept av ulv med rabies.

Neste artikkel

Mitt ønske er at utmarka får leve