Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Forsker på aroniabærs effekt på immunforsvaret

Fem år etter at aroniabær viste oppsiktsvekkende effekt på urinveisinfeksjon, skal det forskes grundig for å finne ut om bæret kan bli fremtidens antibiotikum.

Aroniabær. Foto: Mannfred Sause (CC BY 2.0)
Aroniabær. Foto: Mannfred Sause (CC BY 2.0)

Etter fire års arbeid er oppfølgingen i gang av en liten, norsk undersøkelse av aroniabærs effekt på kroppen, melder Stavanger Aftenblad.

– Resultatene vil foreligge ganske snart, sier overlege Nils Grude ved Sykehuset i Vestfold.

Han er tilknyttet Antibiotikasenteret for primærhelsetjenesten, som jobber for å begrense bruk av antibiotika.

I den første undersøkelsen drakk 236 beboere ved seks sykehjem i Sandnes juice fra aroniabær dyrket på Jæren i tre måneder. Bruken av antibiotika mot urinveisinfeksjon ble halvert. Den internasjonalt publiserte artikkelen valte oppsikt, særlig fordi nedgangen i antibiotikabruk vedvarte også etter at testpersonene sluttet å drikke juicen.

Svakheten ved undersøkelsen var at den var forholdsvis liten og manglet referansegruppe, men nå kommer en oppfølgende medisinsk dybdestudie. Blant annet vil effekten av aronia på friske personer bli vurdert opp mot pasienter med gjentatte urinveisinfeksjoner. Målet er nå å få en medisinsk bekreftelse på effekten av aronia.

– Det kan være sensasjonelt hvis noe så enkelt som dette kan bidra til å redusere antibiotikabruk, sa Nils Grude. Han bemerker at hele verden er opptatt av å få ned forbruket av antibiotika.

Neste artikkel

Vil øke prisene på frukt og grønt med 17 prosent