Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Forsker ber folk være oppmerksomme på Østmarka-ulv

En ulv har den siste tiden oppsøkt mennesker som har gått tur i Østmarka. Rovdyrekspert John D.C. Linnell oppfordrer folk til å skremme den vekk.

Forsker John D.C. Linnell ved Norsk institutt for naturforskning mener det er viktig å følge med på ulven som den siste tiden har oppsøkt mennesker i Østmarka. Foto: Privat
Forsker John D.C. Linnell ved Norsk institutt for naturforskning mener det er viktig å følge med på ulven som den siste tiden har oppsøkt mennesker i Østmarka. Foto: Privat

Den siste tiden har det blitt observert ulv i Østmarka nesten daglig. Både i Lørenskog og i Enebakk i Akershus har det som trolig er en to år gammel hannulv som opprinnelig stammer fra Slettåsreviret i Hedmark kommet tett innpå folk som har oppholdt seg i eller i nærheten av skogområdene.

Flere mennesker som har sett ulven påpeker at den ikke har virket spesielt sky. Ulver er kjent for ofte å følge etter mennesker som går tur med hund, men akkurat denne ulven har også oppsøkt mennesker som går alene uten hund.

• Les også: Advarer hundeeiere i Oslo-området mot ulv

Ber folk være obs

Forsker John D.C. Linnell ved Norsk institutt for naturforskning (NINA) er ekspert på rovdyratferd. I et intervju med Aftenposten viser forskeren til risikovurderingen av bjørnens atferdsmønster, som deles inn i grønn, til gul og deretter rød risikosone. Den røde sonen blir regnet for å utgjøre størst trussel mot mennesker.

• Les også: Radiomerket ulv har slått seg ned i bygd i Hedmark

– Dessverre mangler vi en del kunnskap, men om vi bruker den samme kunnskapen vi har om bjørn, så er denne ulven langt inne i gul sone, sier Linnell til avisen.

Annonse

– Det er viktig å være obs på denne ulven og følge med. Hvis den blir mer nærgående eller viser tegn til å være aggressiv, må noe gjøres.

– Skrev vekk ulven

Han ber folk varsle Statens naturoppsyn dersom noen oppdager uønsket oppførsel hos ulven.

• Les også: Her vandrer ulven på gårdsplassen

– I store naturreservater som i Alaska, Canada eller i Afrika opplever folk å møte på ulv langs veiene eller store kattedyr som passerer like ved bilene, uten at dyrene viser frykt. Men Østmarka blir noe annet, vi ønsker ikke at store rovdyr uten naturlig skyhet skal holde til der mennesker bor, sier Linnell.

Han advarer folk mot å forsøke å lokke til seg ulven, og å forsøke å skremme den vekk dersom den blir for nærgående.

Neste artikkel

En bølge av lokalt norsk øl til Berlin