Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

FN advarer verden om matkrisen: – Vil bli kaos over hele verden

Verden står overfor «en perfekt storm på toppen av en annen perfekt storm» med matkrisen og Ukraina-krigen, sier leder David Beasley for FNs matprogram (WFP).

David Beasley, direktør for FNs matprogram (WFP), har denne uken møtt og snakket med verdensledere i forbindelse med FNs høynivåuke i New York. Han mener verden snart kan stå overfor en matkrise uten sidestykke. Foto: Ted Shaffrey/ AP /NTB
David Beasley, direktør for FNs matprogram (WFP), har denne uken møtt og snakket med verdensledere i forbindelse med FNs høynivåuke i New York. Han mener verden snart kan stå overfor en matkrise uten sidestykke. Foto: Ted Shaffrey/ AP /NTB

Han oppfordrer derfor givere, særskilt Gulf-statene og milliardærer, til å gi deler av overskuddet sitt for å løse forskyvningstrøbbel på gjødsel, og hindre omfattende matmangel neste år.

– Ellers vil det bli kaos over hele verden, sa Beasley i et intervju med AP fredag.

WFP-sjefen påpekte at da han overtok roret for nesten seks år siden, var 80 millioner mennesker i verden truet av sult og matmangel. Klimaproblemer økte tallet til 135 millioner, og med koronapandemien ble tallet doblet til 276 millioner i løpet av to år.

Spår en krise uten sidestykke

Det var før Russlands invasjon av Ukraina i februar førte til en omfattende mat-, gjødsel- og energikrise, som presset tallet opp til 345 millioner. Beasley mener verdenssamfunnet må handle umiddelbart.

Annonse

– 50 millioner mennesker i 45 land står i fare for å sulte. Hvis vi ikke hjelper disse menneskene nå, så vil vi få hungersnød, sult og destabilisering av land ulikt noe vi har sett før. Verre enn finanskrisen i 2007 og 2008 og Den arabiske våren i 2011. Vi må handle nå, var den klare beskjeden fra WFP-sjefen.

Samtidig er Beasley bekymret over at frykten for resesjon i verdensøkonomien og en anspent sikkerhetssituasjon gjør at land gir mindre til humanitære formål.

50 prosent av maten kan falle bort

Ifølge WFP-sjefen produserer verden nå nok mat til 7,7 milliarder mennesker, men 50 prosent av maten skyldes at bøndene bruker gjødsel.

– Kina, verdens fremste gjødselprodusent, har forbudt eksport, mens Russland, som er nummer to, sliter med å få det til verdensmarkedene som følge av sanksjoner og krigen i Ukraina. Det er en perfekt storm på toppen av en annen perfekt storm, sa han.

Beasley viste til at jordbruket i Asia og Afrika mangler gjødsel og er derfor i en kritisk tilstand.

Han har denne uken møtt og snakket med verdensledere i forbindelse med FNs høynivåuke i New York. FNs generalsekretær António Guterres advarte om at konflikter og humanitære kriser sprer seg, og at finansieringsgapet for FNs humanitære innsats er på 32 milliarder dollar – det største gapet noensinne.

Neste artikkel

Skal verne eller bevare 30 prosent av naturen innen 2030