Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Fiskeriministeren vil femdoble lakseproduksjonen innen 2050

Innen 2050 vil regjeringen at Norge skal produsere totalt fem millioner tonn laks og ørret. Det er en femdobling av dagens volum.

Fiskeri- og sjømatminister Odd Emil Ingebrigtsen (H) vil femdoble produksjonen av norsk laks og ørret innen 2050. Foto: Fredrik Hagen / NTB
Fiskeri- og sjømatminister Odd Emil Ingebrigtsen (H) vil femdoble produksjonen av norsk laks og ørret innen 2050. Foto: Fredrik Hagen / NTB

– Vi ønsker mer vekst. Hvor mye og hvor raskt kommer an på fiskevelferd, biologi og tilgang til fôrråvarer. Historien viser at næringen har klart å finne løsninger underveis, noe vi har veldig tro på, sier Fiskeri- og sjømatminister Odd Emil Ingebrigtsen (H) til Dagens Næringsliv (DN).

Produksjonsmålet om en femdobling av laks og ørret innen 2050 kommer fram i strategien «Et hav av muligheter», som tar sikte på oppstart høsten 2021.

Strategien varsler blant annet en gjennomgang av tillatelsene i havnæringen og tilgang til fôringredienser. Per dags dato produseres det rundt 1.3 millioner tonn laks per år i Norge, noe som krever en mengde på 1.6 millioner tonn fiskefôr.

Det er også fôret som står det meste av klimautslippene med lakseproduksjon, hvorav 90 prosent av fôringrediensene er importert.

Den nye planen legger til rette for at dette skal bli mer bærekraftig. Deriblant vil fiskeriministeren jobbe med å bruke ulike alger som lever på CO2, og soldatfluelarver som kan leve av matavfall i fiskeindustrien.

(©NTB)

Neste artikkel

Folketallet synker i distriktene fram mot 2050 – sjekk din kommune her