Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Finnene vil redde minken med egen koronavaksine

For å redde pelsdyrnæringen satser man i Finland nå på en egen vaksine for mink og mårhund. – Vi må forhindre spredning i naturen, sier professor Tarja Sironen.

I Finland utvikler man en egen vaksine for mink for å redde landets pelsdyrnæring. Illustrasjonsfoto: Siri Juell Rasmussen
I Finland utvikler man en egen vaksine for mink for å redde landets pelsdyrnæring. Illustrasjonsfoto: Siri Juell Rasmussen

Fjorårets danske forbud og nedslakting av alle landets minker skremmer finnene.

Nå har forskere ved Helsinki universitet og pelsdyroppdretterne gått sammen for å utvikle en vaksine for mink og mårhund.

– En effektiv vaksine skal forhindre spredning av SARS-CoV-2-virus på finske pelsfarmer, sier Jussi Peura som leder forskningsavdelingen ved pelsdyroppdretternes organisasjon, Fifur, i en pressemelding.

– Eksperimentelle dyreforsøk og verifisering av vaksinen tar tid, men vi arbeider for å utvikle en fungerende vaksine som skal distribueres så raskt som mulig, sier han.

– Spredningen må stoppes

Med på laget er også forskere ved Helsinki universitet. Tarja Sironen forsker på truende infeksjonssykdommer, og hun minner om at sykdommen covid-19 ikke bare truet menneskers liv.

– Spredning innen landbruket, pelsnæringen og den ville naturen i Finland må stoppes raskt og effektivt så snart det er teknisk mulig, sier hun.

Annonse

Professor Olli Vapalahti sier at de innledende forsøkende har vist seg lovende, og at en vaksine skal kunne beskytte både pelsdyrene og de som arbeider i næringen.

I tillegg til mink er pels fra mårhund en stor næring i Finland. Landet er verdens største produsent av pels fra dyret – «finnsjubb» – som er en slektning av rev, men som man i Norge forsøker å forhindre etablering av.

Stort marked

For Finland har pelsdyrnæringens kollaps i Danmark vært en mulighet til å vinne markedsandeler. Danskene har vært verdensledende, og nå kjemper andre land for å få sin andel av 700 millioner euro (cirka 7,2 milliarder norske kroner) i eksportinntekter, skriver den finske kringkasteren YLE.

– Prisene steg med 50 prosent og etterspørselen øker, sa Magnus Ljung, administrerende direktør ved Saga Furs som organiserer skinnauksjoner i Vanda, like før jul – etter at dansk pels forsvant fra markedet.

– I Danmark tok man i fjor høst en rask beslutning om å avlive alle landets minker og dermed grunnlaget for næringen i Danmark. Med vaksineprosjektet arbeider vi for å sikre den finske næringens fremtid når prisene på pelsskinn ser ut til å øke, sier Marja Tiura i Fifur.

I Norge vedtok Stortinget i 2019 å avvikle pelsdyrnæringa fra 2025.

Neste artikkel

Ordførere i Oslo-regionen presser på for flere koronavaksiner