Det skriver direktoratet på sine hjemmesider. Jaktperioden for jerv er mellom 10. september og 15. februar. Det ble felt 18 flere under vinterens jakt enn vinteren før.
Det ble tatt jerv i fem av de åtte rovviltregionene.
– Det er felt spesielt mange dyr utenfor jervesonen i Hedmark, og i nordlige deler av Trøndelag, sier direktør Ellen Hambro i Miljødirektoratet.
Det var kun i region Hedmark at kvoten ble fylt.
Fakta
Fellinger per region
1. Vest-Norge – 0
2. Sør-Norge – 0
3. Oppland – 4
4. Oslo/Akershus/Østfold – 0
5. Hedmark – 24
6. Midt-Norge – 15
7. Nordland – 8
8. Troms/Finnmark – 7
Kilde: Miljødirektoratet
Vurderer ekstraordinære uttak
Selv om lisensjakta er over, kan direktoratet åpne for skadefelling av dyr. Det vil i så fall bli gjort av jegere fra Statens naturoppsyn (SNO).
Det kan blant annet bli åpnet for å grave fram jervehi og avlive hele valpekull.
– Slike tiltak settes i verk for å forhindre skader på husdyr og tamrein. Vurderingen av hvor det eventuelt er nødvendig med slike uttak tas fortløpende utover våren, blant annet basert på skadehistorikk og råd fra rovviltnemndene. Nemndenes skille mellom forvaltningsområder for jerv og beiteprioriterte områder blir lagt til grunn, sier Hambro.
Metoden er omstridt. Naturvernforbundet har stemplet hiuttak som «barbarisk».
Flere ynglinger enn i bestandsmålet
Miljødirektoratet besluttet allerede under lisensfellingsperioden ekstraordinært uttak av sju dyr. Disse teller med blant de 58 jervene som er tatt ut.
Det ble påvist 58 ny jervekull i Norge i fjor. Tre av disse ble tatt ut av SNO, men fortsatt er det langt over bestandsmålet på 39 årlige ynglinger.