Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

EOS-utvalget om Frode Berg-hemmelighold: – Vi ønsket mest mulig offentlighet

Forvaltningen nekter EOS-utvalget å offentliggjøre en rapport om Frode Berg-saken. Det er bestemt at alle opplysningene er sikkerhetsgradert.

Frode Berg ble dømt til 14 års fengsel i Russland for spionasje. Foto: Berit Roald / NTB
Frode Berg ble dømt til 14 års fengsel i Russland for spionasje. Foto: Berit Roald / NTB

– Utvalgets primære ønske har vært mest mulig offentlighet om innholdet i rapporten, og vi har i flere omganger tatt opp med forvaltningen om hele eller deler av den kunne tas med i en ugradert melding til Stortinget, sier EOS-utvalgets leder Svein Grønnern til NTB.

Torsdag gikk utvalget ut med en melding til Stortinget der de skriver at forvaltningen har bestemt at alle opplysningene i rapporten der utvalget har undersøkt Frode Berg-saken, er sikkerhetsgradert. Det gjelder også om det er uttalt kritikk eller ikke i rapporten.

Dermed får ikke utvalget offentliggjøre noe som helst av rapporten.

Egen komité i Stortinget

EOS-utvalget er Stortingets kontrollorgan for de hemmelige tjenestene. Utvalgets oppdrag er å kontrollere etterretnings-, overvåkings- og sikkerhetstjenestene.

Utvalget ber likevel Stortinget gjøre seg kjent med innholdet i rapporten.

– EOS-utvalget avgir med dette særskilt melding til Stortinget for å gjøre oppmerksom på at hensynet til Stortingets kontroll med forvaltningen tilsier at Stortinget bør gjøre seg kjent med sikkerhetsgraderte opplysninger, heter det i pressemeldingen.

Stortingspresident Tone W. Trøen (H) bekrefter at meldingen er mottatt.

– Vi vil sikre at saken blir forsvarlig behandlet i Stortinget, sier hun på Stortingets nettsider.

Allerede torsdag kveld vil presidentskapet, etter dialog med de parlamentariske lederne, fremme forslag i Stortinget om at saken skal behandles i en særskilt komité.

Presidentskapet foreslår at komiteen skal bestå av medlemmene i kontroll- og konstitusjonskomiteen, samt en representant fra hver av partigruppene til KrF, Rødt og MDG.

Annonse

Vil ikke si hvem som sa nei

Det var 17. november 2019 at EOS-utvalget offentliggjorde at de ville starte en undersøkelse av Frode Berg-saken. Utvalget ga sin avsluttende uttalelse i saken 14. desember i fjor.

Grønnern sier at utvalget etter loven er forpliktet til å følge avgjørelsene til forvaltningen. Han vil likevel ikke si hvem i forvaltningen som har tatt avgjørelsen om at rapporten skal hemmeligholdes.

– Samtidig har vi en sikkerhetsventil i at vi, slik vi har gjort nå, kan sende en særskilt melding om at Stortinget bør gjøre seg kjent med innholdet i rapporten, sier han.

Har kun skjedd én gang tidligere

Ifølge Svein Grønnern har det kun har skjedd én gang tidligere i utvalgets 25 år lange historie at forvaltningen har nektet offentligheten innsyn i en rapport fra EOS-utvalget.

– Det var i Berge Furre-saken, sier Grønnern.

Berge Furre var på 1990-tallet medlem av Lundkommisjonen, som undersøkte om det var drevet overvåking av den politiske venstresiden under den kalde krigen. I samme periode ble han selv etterforsket for samarbeid med det østtyske sikkerhetspolitiet Stasi.

– Den gangen nektet forvaltningen å avgradere meldingen som vi ønsket å avgi til Stortinget. Vi gikk til Stortinget med en gradert melding, hvorpå stortingspresidenten gikk til ansvarlig statsråd. Neste dag kom meldingen om at rapporten var avgradert, sier Grønnern.

To år i fengsel

Den pensjonerte grenseinspektøren Frode Berg ble arrestert av russisk sikkerhetspoliti 5. desember 2017.

Han ble anklaget og dømt til 14 års fengsel for spionasje og tilbrakte nesten to år i fengsel før han ble benådet i november 2019 som en del av en spionutvekslingsavtale. Til sammen satt han 711 dager i fengsel i Moskva.

Berg har innrømmet at han jobbet for norsk etterretning, men har fremholdt at han ikke innså rekkevidden av det han var med på og risikoen han tok gjennom sine kureroppdrag i Russland.

Neste artikkel

Politiet henlegger saken mot fem personer som var anmeldt for ulvejaging