Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Ekstremværet Birk ga nedbørsrekord i Bergen lille juleaften

Meteorologisk institutt har sendt ut ekstremvarsel for Rogaland og Hordaland. «Birk» har gitt Bergen ny døgnnedbørsrekord for desember.

Regn, kraftig vind og store bølger ved Herdla nord på Askøy. Foto: Marit Hommedal / NTB scanpix

Meteorologisk institutt sendte tidlig lørdag ut ekstremvarsel for lille julaften.

– Vi har valgt å sende ut ekstremvarsel for Rogaland og Hordaland. Vi og NVE har også ute en del farevarsler. Det er farevarsel nivå fire for snøskred, og oransje varsel for flom og jordskred, sier statsmeteorolog Geir Ottar Fagerlid til NRK klokken 6.

Rekord i Bergen

Det er ventet mellom 100 og 150 millimeter nedbør lokalt i løpet av de 24 timene fra fredag kveld til tidlig lørdag kveld. Enkelte steder kan det også komme mer enn 150 millimeter. Indre og midtre strøk i Sunnhordland, samt områdene nord og øst for Boknafjorden er mest utsatt.

Uværet har allerede satt ny døgnnedbørsrekord for desember i Bergen. Det er målt 93,9 millimeter regn ved målestasjonen Florida i løpet av 24 timer. Den forrige døgnrekorden i Bergen i desember ble målt til 89,7 millimeter i 2004, skriver Meteorologisk institutt på Twitter lørdag morgen.

Store nedbørsmengder

– Det er grått og trist i Bergen – ikke mye julestemning, sier meteorolog Lars Andreas Selberg ved Meteorologisk institutt til NTB. Han sier at i tillegg til de store nedbørsmålingene i Bergen, er det målt 102,2 millimeter på målestasjonen Svedal i Sogn og Fjordane og 127,5 millimeter på målestasjonen Gullfjellet i Hordaland.

– Fronten ligger fortsatt over Vestlandet og det regner fortsatt godt, sier meteorologen. Han sier at ekstremværet kommer til å gi seg innen dagen og kvelden.

Brannvesenet i Bergen måtte rykke ut på 77 oppdrag natt til lørdag grunnet de store regnmengdene, skriver Bergens Tidende.

Forsikringsselskapet Frende har mottatt skademeldinger fra Bergen, Stord, Nordhordland og Askøy som følge av ekstremværet.

– Det er stort sett kjellere som er fylt med vann, sier kommunikasjonssjef Heidi Tofterø Slettemoen.

Venter mye vind

Annonse

Det er de indre strøkene i de to fylkene som kan vente seg mest nedbør, sammenlignet med normalen. Det er dermed også der skadepotensialet er størst, skriver meteorologene i sitt varsel. Nedbøren vil hovedsakelig komme som regn, også på fjellet.

– I tillegg er det ventet en god del vind, med opptil liten storm i Langfjella, sier Fagerlid, som anbefaler folk å følge med på vær- og føremeldinger.

Birk har flere likhetstrekk med tidligere ekstremvær i området. Det er ventet kraftig pålandsvind i høyden når den milde og fuktige luftstrømmen kommer mot Vestlandet. Været er et resultat av et høytrykk over Biscaya og et lavtrykk i Nordland.

Skred- og flomvarsel

Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) melder om stor snøskredfare i Rogaland lille julaften.

– Store nedbørmengder kombinert med kraftig vind bidrar til å øke snøskredfaren til grad 4 – stor i den nordøstlige delen av Rogaland. Kraftig regn til topps vil føre til gjennombløtt snødekke og fare for naturlig utløste skred, heter det i varselet.

Dessuten er det utstedt flom- og jordskredvarsel på oransje nivå, det nest høyeste nivået, for deler av Vestlandet grunnet de store nedbørsmengdene.

Nedbør på julaften

Selv om ekstremværet har gitt seg i løpet av kvelden lille julaften, vil det trolig fortsette å regne langs kysten på julaften. Indre strøk har større sjanser for en hvit jul.

– Snøgrensa kommer til å senkes i indre strøk, sier meteorolog Selberg.

Neste artikkel

En bølge av lokalt norsk øl til Berlin