Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Dyrebeskyttelsen bekymret over uetisk avl av kjæledyr

Dyrebeskyttelsen har sendt 20 bekymringsmeldinger om tilfeller av uetisk avl av familiedyr. – Dyrplageri, sier organisasjonens daglige leder Åshild Roaldset.

Dyrebeskyttelsen Norge sendte i januar 20 bekymringsmeldinger til Mattilsynet. Dyrevernsorganisasjonen ønsker å sette problemet om uetisk avl av blant annet utstillingshunder på dagsorden, med kampanjen «Ærlig talt».

– Vi vet at mange hunderaser opplever grusomme helseutfordringer ene og alene på grunn av menneskers ensidige avl, sier daglig leder og veterinær Åshild Roaldset i Dyrebeskyttelsen Norge i en pressemelding.

Hun viser til konkrete tilfeller hos enkelte raser med gjentakende nyresvikt, pusteproblemer, allergier og hjerteproblemer og at rasene var ganske annerledes for 50 til 100 år siden.

Annonse

– I lov om dyrevelferd heter det at grove overtredelser straffes med tre års fengsel, så dette er noe våre lovgivere ser på som alvorlige overtredelser. På tross av dette har ingen hittil blitt dømt for å avle dyr som sliter med å puste eller som ikke kan føde selv, sier Roaldset.

Dyrebeskyttelsen Norge forlanger at myndighetene gjør noe med problemet og krever en forskrift som regulerer avl av hund, katt og kanin med hjemmel i dyrevelferdsloven §25 , som omhandler at «avl skal fremme egenskaper som gir robuste dyr med god funksjon og helse».

– Da kan både oppdrettere, avlsorganisasjoner, raseklubber og Mattilsynet få et verktøy til å og vurdere om avlen er innenfor lovverket eller ikke, sier Roaldset.

(©NTB)

Neste artikkel

Johan Kristian måtte avlive 25.000 kyllinger på grunn av virusutbrudd: – Føles meningsløst