Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Fem kommuner har ennå ikke hatt koronasmitte

– Jeg forstår egentlig ikke hvordan vi har unngått smitte, sier Utsira-ordfører Marte Eide Klovning.

Utsira i Rogaland er en av fem kommuner i Norge som fortsatt ikke har hatt smittetilfeller av covid-19. Foto: Jan Kåre Ness/NTB
Utsira i Rogaland er en av fem kommuner i Norge som fortsatt ikke har hatt smittetilfeller av covid-19. Foto: Jan Kåre Ness/NTB

Samtidig som det i forrige uke var flere tilfeller av smitterekorder i Norge, viser tall fra Folkehelseinstituttet at fem kommuner i Norge fortsatt ikke har meldte tilfeller av Covid-19.

Disse kommunene er Utsira i Rogaland, Vevelstad i Nordland, og Røyrvik, Leka og Rindal i Trøndelag.

Bortsett fra Rindal er de fire andre kommunene blant de ti kommuene i Norge med lavest innbyggertall. Aller minst er Utsira kommune med kun 198 innbyggere.

– Forstår ikke hvordan vi har unngått smitte

Utsira-ordfører Marte Eide Klovning har ingen god forklaring på hvordan de hittil har klart å unngå koronasmitte.

– Jeg vet ikke om smitten forsvinner på havet på vei ut hit eller om det skyldes saltvannet. Neida, det handler nok mest om flaks, sier Eide Klovning til Nationen.

Likevel er det nok ikke bare tilfeldigheter som gjør at den lille øya utenfor Karmøy hittil har null smittetilfeller.

– Vi er ikke så mange innbyggere og vi bor heller ikke spesielt tett. Samtidig har folk vært flinke og tatt pandemien seriøst. Her har vi ingen vaksinemotstandere. Innbyggerne har fulgt smittevernreglene og vært forsiktige med å ikke dra med seg smitten ut hit, påpeker ordøreren.

Marte Eide Klovning er ordfører i Utsira kommune. Foto: Privat
Marte Eide Klovning er ordfører i Utsira kommune. Foto: Privat

Ukependlere og turister

Selv om Utsira ikke har mange fastboende, har de en god del ukependlere og ikke minst mange turister. Ifølge Eide Klovning har øya hatt rekordbesøk de siste to somrene.

– Vi aldri hatt så mange besøkende tidligere. Rekordmange har reist med båten, overnattingen har gått opp med 50 prosent og våre to restauranter kan vise til omsetningsrekord. Matbutikken har også gått veldig bra. Jeg forstår egentlig ikke helt hvordan vi har unngått smitte, forteller hun.

– Vi håper det holder seg sånn. Vi har fått vaksinert alle over 18 år og alle har fått tilbudet om dose 2. Nå blir neste gruppe 16-17 år, legger Eide Klovning til.

Fredag 27. august hadde Oslo 41.552 smittetilfeller og er fortsatt kommunen i landet med flest meldte tilfeller av korona, viser tall fra Folkehelseinstituttet. Bergen er nummer to på lista med 8394 tilfeller, mens Drammen innehar tredjeplassen med 4844 registrerte smittetilfeller.

Neste artikkel

Vi må vite hva vi tåler