Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Det blir færre kull, men flere jerver

Det er blitt to færre jervekull i Skandinavia det siste året. Men antallet jerver har økt med 5,5 prosent.

Antallet jerveindivider har etter beregningene økt fra 1011 i fjor til 1069 i år. Foto: Mostphotos
Antallet jerveindivider har etter beregningene økt fra 1011 i fjor til 1069 i år. Foto: Mostphotos

– I vår og sommer har feltmannskapene påvist 101 jervekull i Sverige og 63 i Norge. I Sverige tilsvarer det en nedgang på tre kull mens det i Norge har vært en økning på ett kull siden i fjor. Det er omtrent like tall og viser at populasjonen er stabil, sier Jonas Kindberg, leder i Rovdata i en pressemelding.

164 jervekull er to mindre enn i 2019.

Nationen har tidligere skrevet at jervebestanden i Norge fortsetter å vokse. Det ble tidligere i år påvist 63 jervekull, en økning fra 62 i 2019 og 58 i 2018. Bestandsmålet i Norge er på 39 årlige jervekull.

Årsaken til at antallet jervekull i Skandinavia ligger forholdsvis stabilt med fjoråret, men antallet jerv øker, forklarer Rovdata slik:

Ved beregning av antall jerver bruker man et snitt på antall kull for de tre siste årene. «Dette gjøres fordi det varierer mellom år hvor mange tisper som føder valper, sporingsforhold og lignende», skriver de.

Annonse

Bestanden er derfor, ut fra kull påvist mellom 2018 og 2020, beregnet til å bestå av 1069 voksne jerver som er ett år eller eldre. Det tilsvarer en økning på 5,5 prosent fra i fjor.

– Økningen har vært i Norge, der det har vært en oppgang på 48 individer, fra 334 i fjor til 382 i år. Den svenske bestanden teller 687 individer og det er omtrent samme som i fjor, forklarer Kindberg.

Jervebestanden i Norge og Sverige overvåkes med felles metoder, og det er Statens naturoppsyn og Länsstyrelsen i Sverige som står for feltarbeidet.

Følg Nationen på Facebook, Instagram og Twitter.

Få siste nytt rett i innboksen ved å melde deg på Nationens nyhetsbrev.

Neste artikkel

Baklengs inn i fremtiden