Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

De fleste kommunene trekker en ekstra dose fra vaksineglasset

De fleste av landets kommuneleger skal ha godkjent at det trekkes en ekstra dose fra vaksineglassene. Det fører til en markant økning av antallet vaksinerte.

Kommunelegene høster en vaksinebonus. De fleste har godkjent at man trekker syv i stedet for seks doser fra hver glass. FHI sier at man ikke vet hvilken risiko ved at det eventuelt blir gitt for små doser. Foto: Attila Balazs/MTI via AP
Kommunelegene høster en vaksinebonus. De fleste har godkjent at man trekker syv i stedet for seks doser fra hver glass. FHI sier at man ikke vet hvilken risiko ved at det eventuelt blir gitt for små doser. Foto: Attila Balazs/MTI via AP

Folkehelseinstituttet (FHI) anbefaler at det trekkes seks doser fra hvert vaksineglass, og det er også det som anbefales av produsenten. Nå bekrefter FHI at de også er kjent med at fast praksis hos flertallet av kommunene er syv doser.

– Vårt inntrykk er at de fleste kommunene forsøker å hente ut syv doser fra hvert glass, sier Preben Aavitsland, overlege i Folkehelseinstituttets ledelse og stab for smittevern, miljø og helse, til Nationen.

15 prosent mer

En av kommunene som tyr til den nye dose-praksisen er Bjørnafjorden i Vestland, en kommune som i mars gjorde seg bemerket da fungerende ordfører Mikal Leigland (Sp) raste mot at Oslo skulle prioriteres i vaksinekøen.

FHI og produsenten sier at det er seks doser i hvert glass. Kommune-Norge trekker derimot gjerne syv doser. Foto: Gran kommune
FHI og produsenten sier at det er seks doser i hvert glass. Kommune-Norge trekker derimot gjerne syv doser. Foto: Gran kommune

– Vi har tenkt det slik at hvis vi får syv doser i stedet for seks, så er det rundt femten prosent mer per glass. Det vil være like mye virkestoff i den syvende dosen som de seks øvrige, sier Jonas Dale, assisterende kommuneoverlege med ansvar for massevaksineringen lokalt.

– Med dette vil vi spare inn flere uker totalt sett, sier han og viser til at praksisen kan innebære 5000 ekstra doser til kommunens 25.000 innbyggere.

Dale påpeker også at sentrale myndigheter har regnet med seks doser per glass i sin tidsplan, og mener den ekstra dosen vil forkorte tiden. I tillegg påpeker Dale at prisen som betales for vaksineglassene baserer seg på seks doser – ikke syv. Han antyder at det også det kan ligge økonomiske grunner bak FHIs anbefaling om seks doser.

– Hvis Norge sier de trekker syv doser, så vil vel Pfizer også ha betalt for den syvende.

Dale forteller også at vaksinemengden varierer, og at det hos dem bare kan trekkes en syvende dose fra 50–60 prosent av de tildelte vaksineglassene. Det er organisert slik at fem-seks personer har ansvar for å trekke dosene fra hetteglassene, og at de kontrollerer at det er 0,3 milliliter per dose.

Annonse

– I tillegg kontrollerer de som setter vaksinene dosene. Det er derfor en god dobbeltkontroll. Får vi opp bare 0,29 milliliter i en dose, så kastes den. Jeg tror jo ikke det er noen ekstra fare ved at det bare settes 0,29 milliliter i stedet for 0,3, men når det er satt som dosering så vi finner ikke på noe selv, sier Dale.

– Ikke gambling

FHI sier at man har tillit til kommuneoverlegene, og at all bruk av legemiddel baserer seg på tillit til helsepersonellet. På spørsmål om for små doser kan medføre risiko for at vaksinen ikke virker godt nok og ikke motvirker sykdomsutbrudd, svarer Aavitsland:

– Det vet vi ikke. Sannsynligvis vil den virke bra. Men alle vaksinatører vet hvor stor en dose er, og at de ikke skal gi deler av en dose.

Han viser til at godkjenningen av vaksinen gjelder seks doser per glass, men at kommunelegen kan godta at det trekkes ut sju doser «hvis man klarer det og det blir sju fullstendige doser».

– Det er mulig med god teknikk å få dette til, sier Aavitsland som understreker at man alltid skal gi fulle doser og at «restmengder fra flere glass skal ikke blandes».

– Dette er ikke gambling. Vaksineringen utføres av helsepersonell, og de vet hva en full dose er. Vi mistenker dem ikke for å jukse med dette, sier han til Nationen.

Mengden varierer

I Gran kommune i Viken er det seks doser som er normen, opplyser kommunelege Are Løken. I praksis har det variert noe, forteller corona-koordinator Lisa Tolpinrud. Hun forteller at det stod fem doser på de første vaksineglassene, men at de i realiteten inneholdt mer.

– Alle hele doser benyttes. Nå er det veldig liten igjen etter seks doser. Hvis glassene inneholder mer så er det en bonus, sier Tolpinrud som påpeker at mengden varierer fra levering til levering.

Neste artikkel

Helseministeren: Vi vurderer alle tiltak på alle nivåer nå