Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Cruisekanselleringer etter nye miljøkrav

De nye miljøkravene for cruiseskip som vil besøke norske fjorder, har allerede ført til kanselleringer.

De nye miljøkravene for cruiseskip som vil besøke norske fjorder, har allerede ført til kanselleringer. Her Geirangerfjorden. Foto: Marit Rasmussen / NTB scanpix

Så langt har vi fått 13 kanselleringer for 2020, sier assisterende havnesjef Jon Olav Stedje i Aurland havnevesen til NRK.

Fra 1. januar 2020 blir det strengere miljøkrav for cruiseskip. Alle fartøy som er bygd før år 2000 som ikke er oppgradert, får ikke komme inn i Geirangerfjorden og Nærøyfjorden.

Stedje tror det blir flere kanselleringer.

– Det er klart det blir en økonomisk nedgang. I verste fall kan det bety 70 færre skip. Det er 90.000 passasjerer. I rene havneinntekter betyr det mellom tre og fire millioner kroner, sier han.

Han er likevel opptatt av å ikke bare se de negative sidene ved at det blir færre skip.

Annonse

– Vi må bruke dette til å utvikle oss som cruisedestinasjon og se det positive dette kan tilføre oss. Nå får vi de skipene vi ønsker oss i fjorden, sier Stedje.

I Geirangerfjorden har de ikke fått like mange kanselleringer som i Flåm.

–Vi har færre enn fem kanselleringer for 2020. Men det kan hende det kommer flere, siden Flåm har så mange flere enn vi har. Vi tolker dette slik at cruiserederiene i stor grad klarer å tilpasse seg de nye kravene, sier havnesjef Rita Berstad Maraak i Stranda havnevesen.

©NTB

Neste artikkel

Truet edderkopp vil ha det ryddig