Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Corbyn vil la Storbritannia forbli i EUs tollunion – foreløpig

Den britiske opposisjonslederen Jeremy Corbyn ser ikke poenget med å la Storbritannia forlate EUs tollunion helt, men ønsker på sikt en selvstendig avtale.

Labour-leder Jeremy Corbyn. Foto: AP / NTB scanpix

I en tale mandag begynte Labour-lederen med å understreke at han respekterer resultatet av folkeavstemningen om britisk exit fra EU. Men etter det fyrte han løs mot de konservative og deres håndtering av brexit.

– Det gir ingen mening at Storbritannia skal forlate viktige EU-byråer og regler om tollfri handel som har tjent oss godt, støttet opp under industrien vår, samt beskyttet arbeidere, forbrukere og miljøet, sier Corbyn.

– Hvis det betyr at vi må støtte enkelte EU-byråer istedenfor å betale mer for å lage våre egne, burde det vurderes som et alternativ, og ikke utelukkes på grunn av arrogant falsk posering, sier han, og åpner samtidig for at britene fortsatt skal være med i flere EU-ordninger etter brexit.

Det gjelder blant annet Euratom, som regulerer radioaktivt avfall i energi- og helsesektoren, samt utvekslingsprogrammet Erasmus.

– Dette fordi de tjener våre interesser, sier han, til tross for at dette i så fall innebærer at EU-domstolen vil ha en viss jurisdiksjon over Storbritannia.

Slipper tolltrøbbel

Mens statsminister Theresa May og toryene vil at britene skal forlate både EUs tollunion og indre marked, ønsker Labour en mykere brexit. Kritikken mot Corbyn og opposisjonen har imidlertid vært at de mangler konkrete alternativer, og hensikten med mandagens tale var å tydeliggjøre Labours posisjon.

Gjennom å være med i tollunionen vil britene slippe unna en rekke problemer fordi de kan droppe tollkontroll. Men det vil samtidig binde dem til EUs handelspolitikk, slik at de ikke fritt kan inngå egne handelsavtaler med andre land, noe som er en viktig grunn til at toryene er mot medlemskap.

Appellerte til opprørere

Enkelte av dem som ønsker en mykere brexit internt i Mays parti, er imidlertid uenige i dette standpunktet, og det spekuleres på at noen av disse vil gjøre opprør og samarbeide med Corbyn og Labour i det britiske parlamentet.

Annonse

Corbyn appellerte til dem i talen mandag.

–Jeg ber parlamentarikere fra alle partier som er klare for å sette folkets interesser foran ideologiske fantasier, om å støtte oss i forslaget om å få i stand en ny tollunion med EU, sa Labour-lederen.

I en uttalelse fra Mays kontor het det samtidig at toryene ikke har endret standpunkt og at britene på ingen måte skal være med i noen form for tollunion.

Medlem – men ikke helt

I et bakgrunnsdokument fra Labour understrekes det imidlertid at Labour ikke ønsker at Storbritannia skal være fullt ut medlem av EUs tollunion for alltid

I stedet ønsker de på et eller annet tidspunkt et eget, fremforhandlet forhold til EUs tollunion. Forslaget om å bli værende i unionen gjelder kun i en overgangsperiode.

– Under denne perioden vil Labour søke om å bli værende i tollunionen med EU og bli værende i EUs indre marked. Det betyr at vi vil adlyde eksisterende regler i begge. Dette slik at regjeringen, selskaper og arbeidere kun må gjøre én justering fra dagens situasjon til det som kommer fram i den endelige avtalen, heter det.

(©NTB)

Neste artikkel

May til Europa for å diskutere brexitavtalen