Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Coop hisser på seg bønder

I Dagbladets sak om kjøttdeigmangel ble Harald Kristiansen i Coop sitert på at det skyldtes ferie hos bøndene. – Riktignok bor jeg i en småby, men jeg vet utmerket godt at bøndene må stelle dyra i jula, sier han.

Kommunikasjonssjef Harald Kristiansen i Coop Norge fikk gjennomgå da han ble kontaktet av frustrerte bønder. Foto: Siri Juell Rasmussen
Kommunikasjonssjef Harald Kristiansen i Coop Norge fikk gjennomgå da han ble kontaktet av frustrerte bønder. Foto: Siri Juell Rasmussen

Tirsdag kveld publiserte Dagbladet saken om at flere butikker har tomme kjøttdeig-hyller. I saken var Harald Kristiansen, kommunikasjonssjef i Coop, intervjuet. Der ble Kristiansen sitert på at kjøttdeigmangelen skyldes ferie hos bønder og slakterier.

Det førte raskt til reaksjoner. Kristiansen selv ble kontaktet av flere bønder som påpekte at de ikke hadde tatt ferie. Også i Facebook-gruppen "Venner av norsk landbruk" fikk Kristiansen gjennomgå.

"Pauseknappa på dyra"

"Hadde vært kjekt å vite hvor de pauseknappa på dyra er hen", skrev en, mens en annen skrev:

"Må jo skjønne at den juleferien går på at dere ikke gidder sette på kjøttdeigkrana på storfeet."

En skrev ironisk at bøndene burde planlegge julen bedre.

"I andre yrker så planlegger man hvordan avvikle høytid … tilsette vikarer osv. … er dette ukjent for bønder og ev. slakteriene?"

En bonde skrev humoristisk at dyrene får klare seg selv i julen:

"Melking, blanding og fordeling av fôr osv., ordner de selv. I juletider har vi også fjøsnissen som også gjør et godt tak.."

Ferie hos slakteriene

Kristiansen forteller at han fort forsto at det var skjedd en misforståelse.

– Jeg skjønte fort at det var misforståelser ute og gikk da jeg fikk flere henvendelser fra bønder på Facebook i går. De ga tydelig beskjed om at argumentet om mangelen på kjøttdeig skyldes at de har ferie, er feil. Jeg er fullstendig klar over at juleferie for en bonde ikke eksisterer. Har du dyr, er du alltid på jobb, sier han.

Han peker på at det er mindre dyr til slakt hos slakteriene i høytidene som er problemet, noe som gjør at det er mindre norsk kjøtt tilgjengelig når produksjonen starter igjen etter jul.

– Coop støtter den norske bonden og er stolte over at vi kun bruker norsk råvare i våre kjøttdeiger. Vi kunne selvsagt brukt importkjøtt, slik våre konkurrenter gjør, men det ønsker vi altså ikke. Det gjør oss mer sårbare for sesongsvingninger, men den prisen er vi villig til å betale, sier han, og fortsetter:

Annonse

– Riktignok bor jeg i en småby, men jeg vet utmerket godt at bøndene må stelle dyra i jula, og vi er glade for at kjølediskene nå fylles med norsk kjøttdeig.

Riktignok bor jeg i en småby, men jeg vet utmerket godt at bøndene må stelle dyra i jula.

Harald Kristiansen, kommunikasjonssjef Coop

Endret artikkelen

Elisabeth Dalseg er journalisten som skrev saken for Dagbladet. Hun forteller at også hun har fått noen mailer fra bønder.

– Vi ser meningsinnholdet ikke kom tydelig nok fram. Vi har derfor valgt å oppdatere sitatene.

– Skjønner du at bønder kan reagere på dette?

– Jeg skjønner at man kunne tolke sitatet i den retningen, men det var ikke den følelsen jeg satt igjen med da jeg skrev det. Ingen av oss ønsker å tråkke på det fine arbeidet bøndene gjør. Det var litt en klønete formulering, så håper vi alle blir fornøyd nå.

Det er slakteriet Fatland som leverer kjøtt til både Coop og Norgesgruppens egne merkevarer (EMV). Konsernsjef i selskapet, Terje Wester, forteller at problemet med å dekke markedet etter jul og påske er en kjent problemstilling.

– Det går 18 dager fra vi produserer kjøttdeig og karbonadedeig hos oss til produktet er over best før-datoen. I de røde dagene rundt jul er det også rødt for dem som jobber på slakteriet, de som jobber hos Mattilsynet som skal kontrollere også videre. Det gir færre dager å arbeide på.

– Bonden jobber hver dag, så jeg forstår de reagerer. Det har ikke vært dette som skulle kommuniseres verken fra Coop eller oss.

Terje Wester, konsernsejf i Fatland AS, forteller at kjøttdeiegen er på vei tilbake i hyllene. Foto: Fatland
Terje Wester, konsernsejf i Fatland AS, forteller at kjøttdeiegen er på vei tilbake i hyllene. Foto: Fatland

Mindre kjøtt fra slakt

Fatland har selv egne bønder de får levert dyr fra, men kjøper også ferdigslakt fra Nortura og private slakterier. De sier at ettersom Nortura også har ferie i julen, blir det forskyvninger med leveranse. Først skal dyrene hentes, så slaktes, for deretter å leveres til Fatland. Derfor har de kommet senere i gang med normal produksjon.

Dette er ikke Nortura enig i.

«Vi kjenner oss ikke igjen. Vi har levert på bestillingene vi fikk gjennom julen og må få slippe å få skylden for Fatlands leveringssituasjon», skriver Nortura i en epost til Nationen og legger til:

«Det blir feil å fremstille det slik. Det er også storfe på reguleringslager i Norge og leverandørene har full mulighet til å lage blant annet kjøttdeig av dette dersom de ønsker.»

Fatland sier de også produserer med importet kjøtt.

– Når det er mangel på norsk, så importerer vi og skjærer en del. Coop har på sitt brand Nyt Norge-merket, som betyr at de bare kan ha norske råvarer, mens en del andre merkevarer har anledning til å bruke importer råstoff når ikke norsk et tilgjengelig.

Neste artikkel

Fem mistenkte i pelsdyrsaken