Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Coop får straffegebyr for gjentakende feilmerking med Nyt Norge

Det er første gang Stiftelsen Norsk Mat deler ut et straffegebyr for feilmerking av mat.

Norsk Mat-sjefen Nina Sundqvist tar grep når det gjelder feilmerking av mat. Foto: Stiftelsen Norsk Mat
Norsk Mat-sjefen Nina Sundqvist tar grep når det gjelder feilmerking av mat. Foto: Stiftelsen Norsk Mat

På tre år har Fatland Ølen hatt fem feilmerkinger av produkter med Nyt Norge som selges under Coops merkenavn. Nå gir Stiftelsen Norsk Mat sitt første straffegebyr på 150.000 kroner til Coop.

– Feilmerkinger forvirrer når både Nyt Norge og et annet land er trykket på samme emballasje samtidig som produktet er så norsk som det kan få blitt, sier administrerende direktør i Stiftelsen Norsk Mat, Nina Sundqvist, i en e-post til Nationen.

– For høyt antall feilmerkinger

Sundqvist påpeker at den siste feilen riktignok ble oppdaget av Fatland Ølen selv, og mesteparten av det feilmerkede partiet ble stoppet før det kom ut til forbruker.

– Antallet feilmerkinger er likevel for høyt og vi gir derfor vårt første straffegebyr på 150.000 kroner til den formelle merkebrukeren, Coop Norge, opplyser hun.

Annonse

Norsk Mat-sjefen mener at internkontrollrutinenene må skjerpes, og at fem feilmerkinger vitner om unødvendig sløvhet.

– Forbrukerne skal ikke bli forvirret over hvorvidt produktet og råvaren de kjøper er norsk eller importert. Derfor står hele næringen bak Nyt Norge som en garantist for opprinnelse. Vi skal også gjennomføre en koronautsatt bedriftsrevisjon neste uke for å forsikre oss om at Fatland Ølen tar nødvendig grep for framtiden, sier Sundqvist.

Coop svarer

Kommunikasjonssjef i Coop Norge, Harald Kristiansen, beklager det som har skjedd.

– Coop er den største brukeren av Nyt Norge-merket og vi ønsker å være en troverdig bruker av merkeordningen. Vi tar saken på alvor og går nå grundig til verks overfor vår leverandør for å forsikre oss om at det kommer på plass rutiner som gjør at dette ikke skal skje igjen, sier Kristiansen ifølge e-posten fra Stiftelsen Norsk Mat.

Neste artikkel

Nordmenn mindre villig til å betale ekstra for norske råvarer