Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Byggevarehandelen har vokst under koronapandemien

Byggevarehandelen har opplevd vekst i perioden januar til april i år, sammenligna med i fjor. I privatmarkedet er veksten på hele 20 prosent.

Aslaug Koksvik, direktør Virke byggevarehandel. Foto: Virke
Aslaug Koksvik, direktør Virke byggevarehandel. Foto: Virke

− Byggevarehusene har opplevd et voldsomt oppsving i salget til privatkunder, sier Aslaug Koksvik, direktør for Virke Byggevarehandel i en pressemelding.

Videre skriver de at veksten gjelder store deler av landet, men at oppgangen var størst i Vestfold og Telemark, etterfulgt av Agder. Den store veksten i byggevarehandelen er sterkt påvirket av koronaviruset og myndighetenes smittevernstiltak, tror Virke.

− Det er nok mange nordmenn som har tilbrakt mer tid hjemme og benyttet denne spesielle situasjonen til å arbeide på egen bolig, sier Koksvik.

Byggevarehandelen vokste med 9,5 prosent sammenlignet med første tertial i 2019. Veksten ble løftet av et hopp i privatmarkedet på 20,7 prosent. Også proffmarkedet opplevde positiv vekst på 3,6 prosent sammenlignet med samme periode i fjor.

− Byggevarehandelen er veldig utsatt

Selv om byggevarenæringa har opplevd en vekst, står de ovenfor svake utsikter og stor usikkerhet, melder Virke. De tror at virkningene av det kraftige tilbakeslaget i norsk økonomi og svekkelsen av boligmarkedet, med blant annet tørke i igangsettingen av nye boliger, vil raskt kunne overgå den kortsiktige oppgangen i privatmarkedet.

Annonse

− Byggevarehandelen er veldig utsatt for ettervirkningene av pandemien. Det utøvende ledd melder om liten reserve i ordrebøkene, så dette vil nok ramme byggevarehandelen langt inn i 2021, sier Koksvik.

Vil ha tiltak

Virke vil at myndighetene nå birdrar med tiltak:

*Tette vedlikeholdsetterslepet i den offentlige bygningsmassen gjennom statlige og kommunale byggherrer.

*Energieffektivisering av eksisterende bygg ved bruk av ENOVA-støtte, med enklere og høyere støtteordninger.

*Skattefradrag for rehabiliterings- og oppussingstjenester (ROT-fradrag) etter svensk modell.

− Våre forslag til tiltak vil være et viktig bidrag til å holde byggenæringen i gang i en usikker tid, sier Koksvik i meldinga.

Neste artikkel

Treindustrien: – Det blir stadig flere restriksjoner på det bærekraftige skogbruket