Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Bygdefolk må reise i 12 timer for å hente posten

Mindre bygder i Kvænangen kommune i Nord-Troms får 12 timers reisevei til postkassen. Flere distrikter kan havne i samme situasjon.

Postombæring i distriktene er kostbart for Posten. Innbyggerne i bygder risikerer derfor lang reisevei til postkassen. Foto: Mariann Tvete
Postombæring i distriktene er kostbart for Posten. Innbyggerne i bygder risikerer derfor lang reisevei til postkassen. Foto: Mariann Tvete

– Det er hensynsløst å tre ting over hodet på folk. Plutselig står du der, helt forvirret og skjønner ingenting av samfunnet lengre. I gamle dager het det «Posten skal fram», men nå skal ikke posten fram, sier Ruth Sigurdsen til NRK.

Sigurdsen bor i Reinfjorden i Kvænangen kommune i Nord-Troms. Innbyggerne i den veiløse bygda må fra 1. april reise til Burfjord for å hente blant annet medisiner og regninger.

Fra distriktene i Kvænangen til Burfjord kan det ta opp mot tolv timer å reise for enkelte husstander.

– Sånn kan vi ikke ha det

Stortingsrepresentant og medlem av Stortingets transport- og kommunikasjonskomité, Sverre Myrli (Ap), tror flere distrikter må forberede seg på nye postrutiner i fremtiden.

– Bygdene i Kvænangen kan være starten på noe som kan ramme flere steder, sier Myrli til NRK.

Annonse

Flere veiløse bygder i Nordland har klart å finne en løsning på postdistribusjon. Foreløpig er det ikke funnet noe alternativ til nabofylket.

– Sånn kan vi ikke ha det. Det må kunne finnes en løsning, for det går en hurtigbåt hit flere ganger i uka. Da er det bare vrangvilje av Posten og myndighetene om de i framtiden ikke kan finne en løsning for å få brakt posten ut dit folk bor, sier Myrli.

Han mener alternativet til de veiløse bygdene i Kvænangen er ekstremt, og sier til NRK at Posten burde finne en løsning i Nord-Troms.

Vil påvirke færrest mulig

Posten sier at det er et nødvendig grep å ta, da det er kostnadskrevende å levere post til de mindre bygdene. Postdistribusjonen må effektiviseres innenfor kostnadsrammene de har.

– Det er snakk om flere hundre tusen kroner hvert år. Da må vi se på muligheter for å kutte kostnader, sier pressesjef John Eckhoff i Posten.

Videre sier Eckhoff at de ser at endringene påvirker mange.

– Vi prøver å begrense ulempene ved å finne løsninger som vi antar skaper minst mulig ulempe når vi først må gjøre endringer, sier pressesjefen.

Neste artikkel

Avisa skal fram!