Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Kombiner tur i skogen og innsamling bjørnespor

Statens naturoppsyn og Miljødirektoratet trenger hjelp til å overvåke bestanden av jerv og bjørn i Norge. Innsamling av avføring og bilder av spor er til god hjelp.

Spor og avføring fra bjørn kan være med å kartlegge hvor mange det finnes av arten i Norge. Foto: Erik Mandre / Mostphotos
Spor og avføring fra bjørn kan være med å kartlegge hvor mange det finnes av arten i Norge. Foto: Erik Mandre / Mostphotos

Statens naturoppsyn ber folk samle inn bæsj fra jerv i plastposer og levere den til det lokale naturoppsynet.

– Vi i Rovdata oppfordrer folk som beveger seg ute i naturen i påska til å ha med seg en plastpose i lomma eller sekken, slik at de kan plukke med seg jervebæsj de kommer over. Det er fortsatt mye snø i fjellet flere steder og gode sjanser for å finne ekskrementer fra jerv. Vi ønsker kun prøver som oppdages ved siden av et jervespor, sier Jonas Kindberg, leder i Rovdata i en pressemelding.

Rovdata analyserer innleverte prøver av skit og hår for DNA, og prøveresultatene gir mye kunnskap om jervebestanden i landet.

Frys ned bæsjen

Finner du avføring flere ganger på turen må de forskjelige prøvene legges i forskjellige poser. Hjemme må bæsjen fryses fram til den leveres inn. Prøvene må også markeres med navn og adresse og hvor og når bæsjen ble funnet.

Hårprøver bør legges i en tørr konvolutt, og må ikke fryses.

– Gjennom DNA-analysene kan Rovdata fastslå om den innsamlete prøven er fra jerv, om individet er kjent fra tidligere, størrelsen på reviret og slektskap. Dette er viktig informasjon for overvåkingen og for kartlegging av bestanden og dens utvikling over tid, står det i pressemeldingen.

Annonse
Jervebæsjen kan gi Statens naturoppsyn mye informasjon om dyret. Foto:
Jervebæsjen kan gi Statens naturoppsyn mye informasjon om dyret. Foto:

Samler inn bjørnespor

Miljødirektoratet trenger bilder av bjørnespor eller tips om funn av bjørnebæsj. Dette brukes for å gi et estimat av hvor mange bjørner vi har i Norge.

Bilder av spor kan registreres på appen Skandobs.

– Har du mobilen med på tur, kan du sende oss bilder og GPS-posisjonen din via en app på telefonen. Alternativt kan du rapportere på Skandobs sine nettsider etter at du har kommet hjem. Vi ønsker også at du kontakter nærmeste rovviltkontakt slik at vi raskt får sjekket funnet, sier direktør Morten Kjørstad i Statens naturoppsyn til Miljødirektoratets nettsider.

Bjørnen våkner nå fra dvale, og det er ekstra mye spor å se på denne tiden av året. Meldinger om bjørnespor blir høyt prioritert og blir sjekket av feltpersonell fra Statens naturoppsyn.

– Feltpersonellet vårt leter etter DNA-materiale når de følger opp et tips om bjørn. Bjørneskitt og hår samles inn og sendes til analyse for å slå fast om det faktisk er bjørn som har vært på ferde. DNA-analysene gir informasjon om hvilken bjørn som er identifisert, slik at bjørnenes bevegelser kan følges over tid, sier Kjørstad.

Dersom du oppdager avføring skal du tipse Statens naturoppsyn. De avgjør om bæsjen skal ligge eller om du skal ta den med. Uansett om du tar den med eller ikke bør du først ta et bilde av avføringen slik den ligger.

Neste artikkel

Norges Bondelag: To av tre vil ikke ha rovviltklagenemnd