Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Bent Høie vil gi alle kommuner mulighet til å skaffe legevikarer i sommer

Helseminister Bent Høie (H) vil innen sommeren gjøre endringer i refusjonsforskriften. Det gjøre det enklere å skaffe utenlandske legevikarer i kommunene i sommerferien.

Helseminister Bent Høie (H) vil gi kommunene mulighet til å hente vikarer fra utlandet, som ikke har praktisert i Norge. Foto: Siri Juell Rasmussen

I forrige uke publiserte Nationen et debattinnlegg fra kommunelege i Gildeskål, Laila Didriksen, som fortvilte over problemene med å skaffe legevikarer. Innlegget fikk stor plass i sosiale medier, og skapte sterke reaksjoner.

Grunnen til problemene er endringer i regelverket, som blant annet snevrer inn hvem som får jobbe i kommunehelsetjenesten.

Et av regelverkene, refusjonsforskriften, har gitt vansker med å skaffe vikarer fra utlandet, for eksempel Sverige og Danmark, som har vært normal praksis i Norge.

"De siste tre år har vi hatt en fast sommervikar som har styrt skuta her med stødig hånd. Han kan vi nå ikke bruke. Fordi du, med dine folk, har laget et regelverk som er så rigid at selv de som skal håndtere det ikke lengre vet hva som står der", står det i innlegget til Didriksen.

Gjør endringer

Helseminister Bent Høie forstår problemene regelverket har skapt, og sender nå saken ut på høring.

– Vi kommer til å gjennomføre en rask høringsrunde, før vi gjør endringer i refusjonsforskriften. Da vil det være mulig å ansette vikarer i inntil ett års vikariat, for eksempel om sommeren.

Forskriften ble i utgangspunktet innført for å sikre kompetente ansatte, noe Høie har fått inntrykk av at de fleste har forståelse for. Han ser likevel at regelverket har vært vanskelig å tolke.

Annonse

– Det er viktig at kommunen sikrer at de ansatte er kompetente. Men noen har hentet vikarer fra andre nordiske land, som kjenner kommunen godt. Disse er godt kvalifiserte vikarer i for eksempel sommerferiene.

Nå forteller han at det vil bli mulig å hente inn vikarer i sommer.

– Vi har fått flere tilbakemeldinger fra kommuner og fastleger. De har vært bekymret for om de ville få på plass vikarer til sommeren på grunn av regelverket. Forskriften skal endres før sommeren, og det betyr at kommunene kan planlegge opp mot endringene som kommer.

Og Høie skal nå få slippe å ta over ansvaret hos oss i sommer, for det hadde blitt en dårlig medisinsk løsning.

Laila Didriksen, kommunelege i Gildeskål

– Eneste fornuftige løsningen

Laila Didriksen er glad for at Høie tar tak i problemet, men mener dette var den eneste fornuftige løsningen.

– Dette viser kraften til sosiale medier. Samtidig er det litt trist, for de samme tingene jeg trakk fram er blitt påpekt i høringssvar. Det er dumt at de ikke lytter til høringssvarene.

Hun var redd for at lovverket ville sørge for at hun ikke fikk tatt ferie i sommer, men forteller at hun nå skal ta seg en pust i bakken i sommermånedene.

– Og Høie skal nå få slippe å ta over ansvaret hos oss i sommer, for det hadde blitt en dårlig medisinsk løsning, sier hun.

Laila Didriksen er glad for at Bent Høie lytter til folket. Foto: Privat

Neste artikkel

Kommunene kan tjene mer på hytteboomen