Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Australias skogbranner utløste over 50 prosent mer CO2 enn normalt årlig utslipp

De enorme skogbrannene som herjet i Australia i nesten et halvt år, frigjorde langt mer karbondioksid enn landet normalt slipper ut i løpet av et helt år.

Australia slapp ut mer CO2 i løpet av skogbrannsesongen enn de normalt gjør i løpet av et år. Foto: Peter Talos / NTB scanpix
Australia slapp ut mer CO2 i løpet av skogbrannsesongen enn de normalt gjør i løpet av et år. Foto: Peter Talos / NTB scanpix

Rundt 830 millioner tonn karbondioksid ble sluppet ut i atmosfæren fra september til februar på grunn av de mange og til dels massive brannene, ifølge et foreløpig estimat fra Departementet for industri, innovasjon og forskning. Oversikten ble utgitt denne måneden.

Utslippet i skogbrannsesongen var dermed 54 prosent over det som normalt er Australias utslipp av klimagasser, om lag 540 millioner tonn per år, ifølge Australian National University i hovedstaden Canberra.

Forventer bedring

De brannrammede skogene forventes å komme seg over tid og vil dermed bidra til å redusere karbondioksidutslippene de kommende årene, heter det i rapporten.

Men «følger av klimaendringene, inkludert tørke eller hyppigere og mer intense branner, kan påvirke skogens evne til å komme seg etter brann», skriver forskerne.

Mengden karbondioksid som ble sluppet ut i løpet av de seks månedene med skogbranner, er mer enn noe annet land slapp ut i denne perioden, med unntak av de fem verste forurenserne i verden – Kina, USA, India, Russland og Japan.

En femdel brant opp

Skogbrannsesongen startet tidligere enn normalt i Australia og ødela over 300 hjem. Minst 33 personer mistet livet, deriblant flere brannmenn.

Over en femdel av Australias skog, 12,5 millioner hektar, brant ned under de enorme skogbrannene som herjet landet, viste en studie i tidsskriftet Nature Climate Change i februar.

Vanligvis går under 2 prosent av Australias skog tapt i løpet av én brannsesong.

(©NTB)

Neste artikkel

Mehl befaler: Slukk grillen!