Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Advarer mot å rydde trær som falt under uværet: – Arbeid med stormfelt skog er meget farlig

Flere skogaktører kommer med en oppfordring til alle skogeiere om å la motorsaga stå i ro inntil videre.

Stormen førte til store skader på skogen. Foto: Øyvind Aukrust
Stormen førte til store skader på skogen. Foto: Øyvind Aukrust

Skognæringen beskriver oppryddingsarbeidet etter forrige helgs uvær som krevende og veldig farlig.

Skogbrukets Kursinstitutt (Skogkurs) oppfordrer alle skogeiere til å la motorsaga stå i ro inntil videre, selv om mange ønsker å komme raskt i gang med oppryddingen.

– Arbeid med stormfelt skog er meget farlig og bør overlates til profesjonelle aktører, skriver Skogkurs i en pressemelding.

Tilbyr kurs i vindfallhogst

Ifølge instituttet er vindfallhogst så farlig at oppryddingen primært bør gjøres med hogstmaskiner.

– Av og til må rotvelter kappes med motorsag fordi det er vanskelig å komme til. Dette særs farlige arbeidet krever lang erfaring med motorsag og spesiell opplæring og kompetanse i vindfallhogst, påpeker Skogkurs, som tilbyr sine lokale instruktører kurs i vindfallhogst.

Skogkurs ber også alle fritidsbrukere av skogen å ha respekt for trær som helt eller delvis har veltet, da disse kan ligge i spenn og være en fare.

Jobber med skadebildet

Også medlemsorganisasjonen Skogselskapet kommer med anbefalinger om hva som er viktig å huske på før man går i gang med motorsaga.

Skogselskapet har listet opp to punkter som man må tenke på:

• Ikke gå i gang med ryddingen selv før du har fått taksert skadene. Dette kan i verste fall føre til at du ikke får igjen det du har krav på. Sjekk med ditt forsikringsselskap hvordan du bør går frem.

• Tenk sikkerhet. Husk at når du skal bruke motorsag skal du bruke riktig utstyr. Å felle trær som ligger i spenn, kan være en farlig øvelse. Ta kontakt med fagfolk.

Statsforvalteren i Oslo og Viken viser til oppfordringen til Skogkurs, og ber kommunene videreformidle informasjonen til sine skogeiere.

– Store deler av vår geografi er rammet av stormskader etter vinden fredag 19. november. Vi jobber sammen med overordnede myndigheter, skognæringen og forsikringsselskapet Skogbrand med å få oversikt over skadebildet, skriver Statsforvalteren i Oslo og Viken på sin nettside.

Neste artikkel

Har hentet ut opptil 800.000 kubikk etter stormen