Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

352 ansatte ut i streik i Felleskjøpet fra tirsdag

Spekter og ansatte i Felleskjøpet Agri møttes mandag hos Riksmekleren, som klokka 3 natt til tirsdag konstaterte at partene står for langt fra hverandre.

Riksmekler Mats W. Ruland måtte gi opp å få enighet mellom partene i meklingen mellom YS Spekter og Spekter. Arkivfoto: Heiko Junge / NTB scanpix
Riksmekler Mats W. Ruland måtte gi opp å få enighet mellom partene i meklingen mellom YS Spekter og Spekter. Arkivfoto: Heiko Junge / NTB scanpix

Dermed blir det streik fra tirsdag morgen, som omfatter 352 ansatte ved 37 avdelinger av Felleskjøpet Agri, samt Grønt Maskin, i hele landet. Streiken vil berøre butikker, salgsapparat, logistikk og fabrikken på Kambo.

– I meklingen mellom YS Spekter og Spekter konstaterte riksmekler Mats W. Ruland at partene sto så langt fra hverandre at det ikke var mulig å legge fram et forslag som kunne forventes å bli anbefalt av begge parter, heter det i meldingen klokka 3.06 natt til tirsdag.

Vil beholde rettigheter

Uoverensstemmelsen dreier seg ifølge Felleskjøpet Agri om at deres medlemmer skal få beholde rettigheter de allerede har. Felleskjøpet Agri går fra arbeidsgiverforeningen Spekter til NHO, og da vil Negotias medlemmer i Felleskjøpet Agri bli omfattet av en annen tariffavtale.

– På bakgrunn av dette har Negotia fremmet krav om å sikre medlemmene rettigheter som i dag er regulert i Spekter-avtalen. Dette gjelder blant annet full lønn under sykdom og svangerskapspermisjon/fødsel, gruppelivsforsikring, tillegg for sen arbeidstid og helligdagstillegg, sier Negotia-rådgiver Anne-Lene Gabrielsen.

Hun sier kravene som er stilt ikke vil koste arbeidsgiveren en krone mer.

Annonse

– Da arbeidsgiveren under meklingen ikke ville imøtekomme vårt krav om en videreføring av vilkår vi allerede har, ser vi oss nødt til å fortsette kampen ved å gå til streik, sier Gard Henriksen, hovedtillitsvalgt for Negotia-medlemmene i Felleskjøpet Agri.

– Uforståelig

Til NTB opplyser kommunikasjonssjef Ingvild Dahl Dørnes i arbeidsgiverforeningen Spekter at meklingen ble avsluttet klokka 2.50, nesten tre timer på overtid.

– Det er uforståelig at et lønnsoppgjør som ble akseptert av alle de andre fagforeningene i Felleskjøpet ikke er godt nok for Negotia/YS. De velger i stedet å ta sine medlemmer ut i en streik som vil ramme både Felleskjøpet og kundene kraftig, sier administrerende direktør Anne-Kari Bratten i Spekter.

Fakta

Felleskjøpet

Er et samvirke eid av 44.000 bønder.

Felleskjøpet Agri har en omsetning på 15,5 milliarder kroner og 3641 ansatte.

Leverandør av teknologi og driftsmidler til landbruket. Har rundt 100 butikker i Norge. Felleskjøpet eier også Granngården i Sverige som også har 100 butikker.

Konsernsjef er John Arne Ulvan.

Tirsdag 17. september gikk 352 ansatte i Felleskjøpet ut i streik etter at det ikke ble enighet i meklingen. De streikende er organisert i Negotia (YS).

Det er oppnådd enighet med samtlige andre fagforeninger gjennom ordinære forhandlinger, med et resultat som er i tråd med normen fra frontfaget. Negotia/YS representerer i underkant av 20 prosent av de ansatte. De fremmet i forhandlingene lønnskrav på rundt 12 prosent.

– Det er nesten fire ganger så høyt som det andre arbeidstakere i Norge kan regne med å få i år, sier Bratten.

Neste artikkel

166 år gammel avtale avgjorde eiendomsstrid verdt 50 millioner