Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

343 branner i inn- og utmark bare i mai

Brannvesenet har rykket ut til hele 343 branner i inn- og utmark i mai. Selv om det er langt igjen til årsrekorden for 2014, bes folk om å være forsiktige.

Tirsdag hadde det vært 343 branner i inn- og utmark i Norge i mai, som her i Lommedalen i Bærum i Akershus på søndag. Foto: Fredrik Hagen / NTB scanpix

– Tallet er høyt og magefølelsen sier meg at vi sjeldent har en mai med så mange branner, sier avdelingsdirektør Anne Rygh-Pedersen i Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap til NRK.

– Forholdene ute i naturen er såpass ekstreme at vi innstendig oppfordrer folk til å bruke hodet. Nå er den minste gnist nok til å sette fyr på skog. Vi må sammen ta ansvar for å unngå den situasjonen, sier hun.

Annonse

Så langt i år har det vært 546 branner i inn- og utmark, og med en lang rekke med tørre og solfylte dager i vente, kan det bli langt flere. Allerede tirsdag kveld meldte blant annet brannvesenet i Hordaland om skogbrann bak Åsane senter i Bergen.

Årsrekorden er fra 2014 da det var nesten 1.300 branner i inn- og utmark. Ni av ti av slike branner skyldes menneskelig aktivitet, og bålbrenning og grilling er de vanligste årsakene.

Samtidig er budsjettet for de ni helikoptrene som står i beredskap for å hindre skogbranner i Norge brukt opp allerede før mai er omme. Flere partier ber nå om mer penger til beredskapen, melder NRK.

Neste artikkel

Hønsehus brant ned til grunnen – 14.000 høner døde