Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Trond Giske: – Hva er det Corbyn frykter?

Å vise til Norge som et skrekkeksempel i Brexit-debatten er latterlig, mener Ap-nestleder Trond Giske. Han sier EØS fortsatt er det beste alternativet.

Ingen grunn til panikk: Norge er et av de beste land å bo i, og fungerer ikke som skremselspropaganda, mener nestleder i Ap, Trond Giske. Han sier til programleder Eva Nordlund på Nationen-TV at det ville vært synd å kvitte seg med EØS-avtalen. Foto: Mariann Tvete
Ingen grunn til panikk: Norge er et av de beste land å bo i, og fungerer ikke som skremselspropaganda, mener nestleder i Ap, Trond Giske. Han sier til programleder Eva Nordlund på Nationen-TV at det ville vært synd å kvitte seg med EØS-avtalen. Foto: Mariann Tvete

Debatten om en britisk exit fra EU, Brexit, raser i Storbritannia, og 23. juni holdes det folkeavstemning om britene fortsatt skal være EU-medlemmer eller ikke. Norges «utenforskap» brukes for alt det er verdt i valgkampen.

Britisk EU-medlemskap

23. juni skal britene stemme over om de skal forbli medlemmer i EU, eller om landet skal bryte med unionen etter 43 års medlemskap.

19. februar fremforhandlet britenes statsminister David Cameron en ny medlemskapsavtale for Storbritannia. Avtalen innebærer blant annet at britene får unntak fra tettere politisk integrasjon i EU, at landet får avgrense tilgangen EU-innvandrere har til noen skattebaserte velferdsgoder i inntil sju år, og at de får justere barnetrygda til EU-innvandrere som har barn bosatt i hjemlandet etter nivået til hjemlandet.

Dersom britene stemmer nei til den nye medlemsavtalen med EU, vil det aktualisere en norsk EØS-debatt, mener Nei til EU.

– Utenfor EU har vi ingenting vi skulle ha sagt. Det har Norge fått erfare, sa lederen for det britiske arbeiderpartiet Labour, Jeremy Corbyn, til Klassekampen tirsdag.

– Hvor ille kan det gå?

Trond Giske, nestleder i Ap, er ikke imponert over søsterpartiet.

– Jeg tror ikke at «Det kan gå oss like ille som i Norge» fungerer som skremsel. Norge kåres jevnlig til det beste landet i verden å bo i. Vi har hatt den laveste arbeidsløsheten i hele Europa gjennom finanskrisen. Vi har et av de sterkeste velferdssystemene, den minste forskjellen, den største tryggheten og den største tilliten, i tillegg til fred og velstand. How bad can it get, liksom? Hva er det Corbyn frykter, spør Giske.

Han sier i Nordlunds kvarter på Nationen-TV at det ikke er et reelt alternativ for Norge å skrote EØS-avtalen, som flere på norsk nei-side har tatt til orde for.

– Det ville vært synd å kvitte seg med EØS og gå tilbake til en frihandelsavtale. Folk tenker at vi kan få en bedre deal om vi trer ut av EØS, men utfordringen er at maktforholdet har endret seg. Da vi forhandlet fram EØS-avtalen tidlig på 90-tallet, var EU svakere og flere sto utenfor. Det var seks EFTA-land og tolv EU-land. I dag er det tre EØS/EFTA-land og 29 EU-land. Maktbalansen er fundamentalt annerledes, og det er veldig sannsynlig at nye forhandlinger vil gå i Norges disfavør, sier Giske.

Får Storbritannia, får Norge

Han mener fortsatt norsk EØS-medlemskap er den beste tilknytningen til EU.

– Vi har valgt å samarbeide der det er fornuftig. Vi står utenfor landbruk, fisk, euro og utenriks, som er de fire områdene hvor det er best at vi har en internasjonal stemme og en norsk politikk. Vi har valgt å være innafor Schengen, i politisamarbeidet, på kultur, utdanning, forskning og klima. Det er omtrent så optimalt som det går an å få det, sier Giske.

"Utfordringen er at maktforholdet har endret seg."

Trond Giske, nestleder i Ap
Annonse

Se innslaget fra Nordlunds kvarter her. Artikkelen fortsetter under videoen.

Om Brexit-debatten derimot skulle føre til at Storbritannia skaffer seg bedre ordninger med EU enn det Norge har, mener han Norge skal følge etter.

– Det er klart at hvis Storbritannia får andre ordninger, for eksempel på trygdeeksport og kontantstøtte, er det en selvfølge at det også skal gjelde for Norges forhold til EU. Det kan ikke være sånn at de får ordninger som ikke blir allmenne for oss andre med løsere tilknytning til EU, sier Giske.

Et spark til Solberg

Han mener det er særlig viktig at Norge har stått utenfor ordningen med en felles europeisk valuta.

– Det er veldig morsomt, eller kanskje heller tragikomisk, at da oljekrisen traff Norge, ble Norges største eurotilhenger, statsminister Erna Solberg (H), reddet av at vi står utenfor euroen, sier han, og viser til at kronekursen har sunket opp mot 20 prosent mot euro og dollar.

– Solberg sier det er en av de viktigste årsakene til at Norge kan møte krisen på en god måte. Lav kronekurs styrker norsk konkurranseevne og eksport. Men det kunne aldri skjedd om vi hadde hatt euro. Det er et paradoks at den ivrigste tilhengeren for at Norge skulle være med i euro, bruker det at vi ikke er med som det viktigste argumentet for hvorfor vår konkurranseevne styrkes. Jeg er helt enig med statsministeren, det er en av grunnene til at vi ikke burde være med i EU. Den type eksterne sjokk som finanskrisen var og er, krever en egen valuta mot omverden.

Neste artikkel

Politiet avfyrte skudd mens bønder demonstrerte i Nederland – gutt (16) arrestert