Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Større nedgang i matprisene enn ventet

Matprisene har gått ned med 0,8 prosent fra september til oktober. De siste tolv månedene har matprisene økt med 2,3 prosent.

– Det er ikke uvanlig at matprisene synker fra september til oktober. De siste fem årene har matprisene gått ned med gjennomsnittlig 0,3 prosent i denne perioden. En nedgang på 0,8 prosent er med andre ord større enn ventet, sier Ingvill Størksen, direktør for Virke dagligvare.

Konsumprisindeksen steg med 3,1 prosent fra oktober i fjor til oktober i år. Den viktigste årsaken er høyere strømpriser.

Annonse

Prisene på elektrisitet, inkludert nettleie, var 30,3 prosent høyere i oktober i år enn i oktober i fjor. Videre bidro også prisene på drivstoff, smøremidler og biler til endringen, melder Statistisk sentralbyrå (SSB) fredag.

Prisen på flypriser har imidlertid dempet veksten de siste tolv måneder.

Kjerneinflasjonen, som er konsumprisindeksen justert for avgiftsendringer og uten energivarer, steg 1,6 prosent i samme periode.

Fra september til oktober gikk konsumprisindeksen ned 0,2 prosent. Det er også en nedgang i tolvmånedersveksten fra 3,4 prosent i september til 3,1 prosent i oktober. Hovedårsaken til dette er prisutviklingen på flybilletter, matvarer og elektrisitet.

Neste artikkel

Krav frå Mattilsynet gjer at "Hanne-Høne" sel rundt 900 høns