Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Uvanlig svak prisøkning på mat

Prisen på mat og drikkevarer økte med 0,4 prosent i januar, mot 2,6 prosent i samme periode i fjor.

Ingvill Størksen, direktør for Virke Dagligvare. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix

De siste 12 månedene har prisene på mat og alkoholfrie drikkevarer økt med 1,2 prosent. Konsumprisindeksen, prisnivået til produkter, har økt med 3,1 prosent i samme periode.

I januar 2019 steg prisene på mat og alkoholfrie drikkevarer med 0,4 prosent. Tallene er hentet fra Statistisk sentralbyrå.

Kjerneinflasjonen falt med 0,7 prosent den siste måneden. Fra januar i fjor til januar i år har den økt med 2,1 prosent. Kjerneinflasjonen er en viktig faktor for rentefastsettelsen fra Norges Bank.

Nedgangen skyldes først og fremst prisstigning på mat og alkoholfrie drikevarer. Prisene på disse varegruppene økte med 0,4 prosent, mot 2,6 prosent i samme periode året før.

– Prisøkningen i januar 2019 var uvanlig svak. Det er vanlig at matprisene går noe opp i januar, men økningen i januar 2019 var lavere enn normalt, sier direktør Ingvill Størksen for Virke dagligvare i en pressemelding.

Annonse

Matprisene endrer seg i fast mønster gjennom året. Som regel går prisene ned i tilbudsperioder, for eksempel i jula, og justerer seg igjen etterpå.

– Prisøkningen i januar 2018 var langt høyere enn i år. For ett år siden steg prisene med hele 2,6 prosent fra desember til januar. Dette skyldtes den dramatiske avgiftsøkningen på sjokolade- og sukkervarer, samt på alkoholfrie drikkevarer, sier Størksen i pressemeldingen.

Aviftene på sjokolade og sukkervarer økte med 83 prosent fra januar 2018. Avgiften på alkoholfrie drikkevarer økte med 42,3 prosent. Mens avgiftsøkningen på drikkevarer ble opprettholdt i 2019, ble økningen på sukkervarer reservert i statsbudsjettet.

– Den svake prisveksten på matvarer fra desember 2018 til januar 2019, skyldes både hard konkurranse mellom kjedene, og at en av de omstridte avgiftsøkningene omsider ble reversert, sier Størksen.

Neste artikkel

Dyrevelferd: Får inn langt fleire døde og avliva dyr