Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Utvalg vil gjøre Brustad-bua større

Kulturministeren håper på en mer balansert debatt etter en ny rapport om søndagshandel. Der er utvidelse av Brustad-bua blant forslagene.

Foto: Jon Olav Nesvold / NTB scanpix

– Det har vært en veldig tilspisset og opphetet debatt, og den offentlige samtalen har vært preget av veldig sterke oppfatninger, og enten et ja eller nei til søndagsåpent. Det arbeidet utvalget har gjort, gir oss muligheten til en mer balansert debatt med et helt oppdatert kunnskapsgrunnlag, sier kulturminister Linda Hofstad Helleland (H) til NTB.

Kulturministeren fikk torsdag formiddag overrakt rapporten til det regjeringsoppnevnte utvalget som har sett på reglene om søndagshandel og konsekvenser av eventuelle endringer.

– En viss liberalisering

Et flertall i utvalget har samlet seg om en løsning med tre hovedelementer. I tillegg til en utvidelse i størrelsesbegrensningen for kiosker og dagligvarebutikker, foreslås det at alle andre butikker på 150 kvadratmeter eller mindre får lov til å holde åpent på vanlige søndager mellom klokka 13 og 19, i tillegg til enkelte helligdager.

Det tredje punktet foreslår at unntaket for typiske turiststeder føres videre med departementet som forvalter, men at også slike steder må holde stengt på enkelte helligdager.

• Les også: Dårlig år for Rema 1000 – nå tror de trenden snur

Utvalgsleder Erling Lae sier de har vært ute etter en modell som hvis man skal skjerme søndagen, vil stå seg over tid og som kan få bred nok oppslutning. Han sier utvalgets forslag vil føre til en viss liberalisering av dagens lovverk.

– Jeg skulle ønske at stortingsflertallet var villige til å hoppe opp av skyttergraven. Dette dreier seg ikke om man skal beholde dagens regler eller avskaffe dem, men om man kanskje skal endre dem noe og forbedre dem noe, sier Lae til NTB.

– Dramatisk endring

Arbeiderpartiets Anette Trettebergstuen sier torsdag at forslaget fra flertallet i utvalget vil føre til en dramatisk endring, der flere vil måtte jobbe på søndager.

– Arbeiderpartiet er glade for at et mindretall bestående av LO, NHO og Virke er enige om at dagens regelverk i det store og hele bør videreføres slik at søndagen forblir en annerledesdag, fortsetter Trettebergstuen. Hun sier Ap kommer til å jobbe for at den liberaliseringen som flertallet i utvalget ønsker seg, ikke blir noe av.

Annonse

• Les også: – Må stagge veksten til Norgesgruppen

Forrige uke fremmet fem stortingsrepresentanter fra Arbeiderpartiet et forslag om å «legge til grunn at dagens bestemmelser i helligdagsfredloven skal ligge fast». Sp, SV og KrF har bekreftet at de støtter forslaget, som etter alt å dømme også får støtte fra Rødt og MDG.

Silje Hjemdal, medlem av familie- og kulturkomiteen for Frp på Stortinget, mener derimot at utvalgets forslag er et steg i riktig retning.

– Vi vet at mange har et behov og et ønske om å handle på søndager. Derfor mener jeg vi trenger å endre regelverket for å kunne legge til rette for dette. Dette handler om å gjøre hverdagen lettere for folk, sier Hjemdal.

Sysselsetting og helse

Et mindretall bestående av tre utvalgsmedlemmer mener gjeldende regelverk i all hovedsak burde føres videre. Blant dem er Trine Lise Sundnes, forbundsleder i Handel og Kontor. Hun synes det er beklagelig at flertallet konkluderer som de gjør.

Til NTB sier Sundnes at utvalget peker på flere av tingene de har vært bekymret for, både butikkdød i distriktene, likestillingsperspektivet ved økt bruk av deltid på søndager og miljøperspektivet med utslipp ved flere jobbreiser. Hun stiller seg likevel bak ett av de tre hovedmomentene i utvalgets rapport.

– Dagens regelverk er bra, men jeg har sagt at det er et behov for å rydde opp i definisjonen på turiststatus og praktisering av den, og jeg støtter da flertallets innstilling for løfte det opp på departementsnivå, sier Sundnes.

Neste artikkel

Sjømatjubel over frihandelsavtale