Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Ulv skutt i Tynset

En ulv er i dag skutt i Tynset i Hedmark. Fellingen ble gjennomført ved bruk av innleide hunder fra Sverige, opplyser skadefellingsmannskapet.

Ulv skutt i Tynset på skadefelling. Foto: Skadefellingslaget i Nord-Østerdalen
Ulv skutt i Tynset på skadefelling. Foto: Skadefellingslaget i Nord-Østerdalen

– Ulven som ble felt er trolig den samme som det ble gitt skadefellingstillatelse på torsdag etter observasjon ved Mistra i Rendalen, står det i en pressemelding fra Alvdal kommune, som er en av kommunene i Nord-Østerdalen som inngår i et samarbeid om skadefelling.

Jaktmetoden løs på drevet halsende hund i prosjektet har vært prioritert fra dag en, og dagens felling ble gjennomført ved bruk av innleide hunder fra Sverige, opplyser Alvdal kommune.

– Det er liten hannulv som er felt, og SNO og Fylkesmannen i Innlandet er varslet om fellingen, opplyser skadefellingsmannskapet ved Jo Esten Trøan og Kristian Lund-Vang.

På vei inn i beiteområder

Ulven har tidligere vært observert i Rendalen, og det har også blitt søkt i dette området med hund.

– Beitenæringa i både Tynset og Alvdal ble varslet om å være ute på ekstra oppsyn i går kveld og i natt, og kanskje forhindret dette angrep, står det videre i pressemeldingen.

Annonse

Ifølge skadefellingslaget var ulven på vei mot viktige beiteområder i Tynset da den ble felt. Blant annet i området Gammeldalen, hvor det var store tap av sau til ulv i fjor sommer.

– Effekten av hundene har vært avgjørende for fellingen sammen med den taktiske jobben fra alle involverte i skadefellingslaget, står det i pressemeldingen.

Sparer en halv million

Ifølge Skadefellingslaget, som er et interkommunalt samarbeid i Nord-Østerdalen mener samarbeidet og bruk av hunder har spart samfunnet for store summer i denne fellingen.

– Effekten av hundene og et fellingsmannskap som kjenner hverandre stadig bedre kan antagelig stipuleres å ha en verdi på opp mot rundt kr 500.000, skriver Ole Sylte Heggset, konstituert enhetsleder for landbruk og miljø i Alvdal kommune.

Han forteller at de har pleid å bruke opp mot 3000 arbeidstimer på å felle en ulv i Nord-Østerdalen, mens denne gangen har de bare brukt noen hundre timer.

– Dette gir altså en samfunnsgevinst som alene kan stipuleres til opp mot en halv million kroner. I tillegg kom fellingen før skader på beitedyr inntraff, noe vi anser som svært sannsynlig forestående dersom ulven hadde beveget seg videre i de tunge beiteområdene våre.

Neste artikkel

EU-parlamentet opnar for meir uttak av rovdyr