Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Tysk investorselskap største småkraftaktør i Norge

Det tyske selskapet Aquila Capital har de siste par årene kjøpt opp flere norske vannkraftselskap. Nå slår de sammen Småkraft og Norsk Grønnkraft, og blir Europas største operatør av småkraftverk.

Dette vannkraftverket i Ullensvang kommune er et av Småkraft sine - som nå eies av Aquila. Det tyske selskapet får en stadig mer dominerende posisjon i norsk småkraftnæring. Foto: Småkraft AS
Dette vannkraftverket i Ullensvang kommune er et av Småkraft sine - som nå eies av Aquila. Det tyske selskapet får en stadig mer dominerende posisjon i norsk småkraftnæring. Foto: Småkraft AS

Det var i januar i fjor nyhetene om Aquila begynte å komme: Et tysk selskap, Aquila Capital, hadde kjøpt opp 33 småkraftverk - noe som skjedde i november 2014. De 33 var tidligere eid av Grønnkraft.

Senere samme år kjøpte Aquila opp samtlige aksjer i kraftselskapet Småkraft, og i ettertid har de også kjøpt opp Norsk Grønnkraft, som de i 2014 altså kjøpte 33 kraftverk av. I det stille ble et tysk investeringsselskap plutselig største eier i norsk småkraftbransje.

Les Eva Nordlunds kommentar: «Stopp salget av norsk vannkraft til utlandet»

Småkraft AS hadde i 2015 driftsinntekter på drøyt 216 millioner kroner. Norsk Grønnkraft hadde samme år driftsinntekter på 49 millioner. Begge selskaper gikk i underskudd på årsresultatet, men har også store verdier i eiendeler: For Norsk Grønnkraft sin del er eiendelene verdt over 720 millioner, for Småkraft 1,9 milliarder.

Totalt driver Aquila nå over 100 vannkraftverk i Norge.

Fusjonerer kraftselskaper

Denne uka kom meldinga om at Aquila nå fusjonerer Småkraft og Norsk Grønnkraft til ett selskap - med navnet Småkraft. Det nye selskapet vil produsere nesten 1 TWh årlig, og ha 90 aktive kraftverk. 1 TWh tilsvarer det totale årlige strømforbruket til en by med nesten 68.000 mennesker. I Norge som helhet var hele strømforbruket i 2014 på 117,1 TWh, ifølge SSB.

Les også: Derfor skal norsk vannkraft til utlandet

Annonse

– Vi har tro på at Småkraft vil være en av de ledende vannkraftverkene i Europa, og denne utviklingen understreker vår interesse og vårt engasjement i sektoren. Fusjonen er det neste logiske skrittet mot en videre konsolidering av vår eksisterende vannkraftvirksomhet i Norge, sier Oldrik Verloop, Aquila Capitals administrerende direktør og styremedlem i Småkraft AS, i en pressemelding fra selskapet.

Med dette blir Småkraft og Aquila også norske største småkraftaktør. Sammenslåingen er forventet å tre i kraft fra januar.

– Økt interesse for vannkraft

I pressemeldinga skriver selskapet også at de har vekstplaner; de skal også opprette et selskap, Småkraft Utbygging, som skal bygge nye, og rehabilitere gamle, småskala vannkraftverk.

Les også: Finsk og norsk vannkraft slår seg sammen

Målet er å bygge fem til ti vannkraftverk hvert år, sier Verloop i pressemeldingen. Selskapet begrunner dette med at Norge ses på som et satsingsområde, og at det er stor interesse hos investorer for norsk kraft. I 2015 meldte en kraftinvestorrådgiver at rundt halvparten av interessentene i burdrunder på kraftverk, er utenlandske.

– Fusjonen skjer på et tidspunkt da institusjonelle investorers interesse i fornybar energi øker betraktelig. Vår størrelse, ekspertise og brede kontaktfelt gjør oss til en ettertraktet partner i vannkraftsektoren i Norge. Vi ser frem til å bidra til den videre veksten av fornybar energi i Norge, sier Michaela M. Eder von Grafenstein, forvaltningsansvarlig for realaktiva hos Aquila Capital, i pressemeldinga.

Neste artikkel

Hardt ut mot krafteksporten: – Hva skal vi med en rik stat, om folket er fattig?