Tømmer og selvstendighet

En historie om hvordan norsk tømmer og trelast i Spania påvirket norsk frigjøringskamp. En historie om hva som sprengte den svensk- norske unionen, med en konsul i hovedrollen.

La Compañia de Maderas: Trelastkompaniet ble grunnlagt i 1857, og bygd opp av fire norske gründere. Tegning av kompaniets fabrikker og lagre i flere spanske byer. Illustrasjon: Fra boka «Spansk-norske affærer. La Compañia de Maderas»

Om spansk- norske forhold

Forfatterne Knut Aukrust og Dorte Skulstad nye bok heter «Spansk-norske affærer. La Compañia de Maderas». I 2014 ga Aukrust og Skulstad ut boka «Spania og vi. Nordmenn før oss.»

Begge bøkene gir enestående innblikk i norsk historie, både i norsk handelshistorie og i norsk frigjøringshistorie, og er resultat av grundig research og feltarbeid i både Spania og Norge.

Året før hadde den svenske riksdagen vedtatt ny konsulatordning. De norske politikerne kalte ordningen «Overgrebet af 1885». Nordmennene hadde krevd egen utenriksminister og likestilling i utenriksstyret, men «Overgrebet» sørget for mindre norsk innflytelse over den svensk-norske unionens konsulater og konsuler.

Spanske innslag

For våre abonnenter

Kjære leser. Denne artikkelen er forbeholdt våre abonnenter.

<br>

Digital

100 dager for 100 kr

Helg + Digital

- Papiravisen levert hjem fredag og lørdag
100 dager for 100 kr

Komplett

- Papiravisen levert hjem mandag til lørdag
100 dager for 100 kr

Neste artikkel

Fosterhjem skal redde elvemuslingen