Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

To av Norges tre rikeste er matmilliardærer

En ny oversikt over Norges 400 rikeste viser at det fortsatt er store verdier blant eierne hos de største mataktørene

Johan Johannson (t.v.) og Odd Reitan er Norges andre og tredje rikeste, ifølge Kapital. Fotomontasje: Mariann Tvete og Ole Martin Wold / NTB scanpix
Johan Johannson (t.v.) og Odd Reitan er Norges andre og tredje rikeste, ifølge Kapital. Fotomontasje: Mariann Tvete og Ole Martin Wold / NTB scanpix

Finansmagasinet Kapital gir hvert år ut en oversikt over formuen til de 400 rikeste menneskene i Norge. Til sammen eier disse 400 verdier for 1.182 milliarder kroner, noe som er en økning på 11 prosent det siste året. Totalt har Norge nå 285 familier som sitter på milliardformuer.

Skipsreder John Fredriksen troner for femtende år på rad på toppen av listen til Kapital. Han har nå en formue på 98 milliarder kroner.

Bak ham på listen kommer imidlertid en rekke av de største aktørene innen norsk dagligvare og matproduksjon.

• Les også: Dagligvare-milliardær vil være i samme båt som bonden

Odd Reitan, som eier Reitangruppen og Rema 1000, er ifølge Kapital Norges nest rikeste med en formue på 48 milliarder kroner.

Rett bak ham på listen kommer Johan Johannson med 38 milliarder kroner. Han eier sammen med sin far, Knut, og sin onkel, Thorbjørn, 74 prosent av Norgesgruppen. Norgesgruppen eier igjen blant annet kjedene Kiwi og Meny og grossisten Asko.

Annonse

• Les også: Matmillardærene tronet på listen over de mektigste i norsk landbruk i fjor

Stein Erik Hagen eier 24 prosent av matprodusenten Orkla, hvor mye av formuen hans på 26 milliarder kroner ligger.

Hans Jørgen Lorentzen og Sverre Lorentzen, som begge har en formue på 2,15 milliarder er på 124. plass på listen. De eier engrosselskapet Oluf Lorentzen som importerer rundt 2000 produkter til dagligvare- og storkjøkkenmarkedet. De eier også ni prosent av Norgesgruppen.

I tillegg er også en rekke oppdretts- og sjømatmilliardærer, som Gustav Witzøe, Gerhard Meidell Alsaker og Ola Braanaas, på listen over de 400 rikeste.

Neste artikkel

Norgesgruppen om EMV-utredning: – Vil støtte dette fullt ut