Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Tilsyn sier nei til avgiftskutt for små bryggerier

Konkurransetilsynet går imot det foreslåtte avgiftskuttet på butikkøl fra små produsenter. De frykter forbrukerne vil tape.

Konkurransetilsynet frykter at det foreslåtte avgiftskuttet vil gjøre det mindre attraktivt for bryggerier å vokse. Illustrasjonsfoto: Berit Roald / NTB scanpix

Høringsfristen for Skatteetatens forslag til avgiftsendring gikk ut denne uken, skriver Dagbladet.

Etaten foreslår 20 prosent reduksjon i avgift for de første 50.000 literne med øl, 15 prosent for de neste 50.000 og deretter 10 prosent og 5 prosent for like store volum.

Kuttet skal bare gis til bryggerier som leverer mindre enn 500.000 liter øl i året og gjelder kun øl med mellom 3,7 og 4,7 prosent alkohol.

– Vår bekymring er at den avgiftsreduksjonen som er foreslått og måten den er utformet på, kan svekke de små bryggerienes insentiver til å vokse, slik at konkurransen ikke blir så god som den kunne blitt, sier avdelingsdirektør Magnus Gabrielsen i Konkurransetilsynet.

Han mener det vil bli mindre attraktivt å satse på vekst utover 500.000 liter, ettersom hele rabatten da bortfaller.

Annonse

Bryggeri- og drikkevareforeningen, som først foreslå avgiftskuttet, er uenig med Gabrielsens resonnement.

For en produsent som leverer 500.000 liter, tilsvarer besparelsen drøyt 1 krone per liter, mens den samlede avgiften før rabatt er 22,07 kroner per liter. Foreningen tror produsentene vil mene det er så lite at fortsatt vekst er mer attraktivt.

(©NTB)

Neste artikkel

Høyre kritiserer Sp for at de vil kutte i midlene til Konkurransetilsynet