Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Telenor kutter vedlikeholdet av internett i Bygde-Norge

Bygdefolk over hele landet risikerer å stå uten bredbåndsforbindelse i flere år når Telenor i en overgangsfase slutter å vedlikeholde de gamle kobberkablene.

Kabler som ryker kan bli liggende urørte når Telenor nå slutter å vedlikeholde noen av dem. Foto: Frank May / NTB Scanpix
Kabler som ryker kan bli liggende urørte når Telenor nå slutter å vedlikeholde noen av dem. Foto: Frank May / NTB Scanpix

Den gode nyheten er at Telenor skal i gang med å bygge ut fiberlinjer i store deler av landet. Den dårlige nyheten er at samtidig som Telenor starter dette arbeidet, som er planlagt avsluttet i 2023, slutter bedriften å vedlikeholde det gamle kobbernettet, melder NRK.

– Det vil helt sikkert være noen som mister bredbåndsforbindelsen allerede dette kvartalet, sier Telenors dekningsdirektør, Bjørn Amundsen, til NRK.

Mister du fasttelefon fordi kobberkabelen ryker, vil Telenor ifølge NRK stille med erstatning i form av en mobiltelefon. Mister du internettkabelen, har du derimot et problem. Med mindre du allerede er innenfor Telenors 4G-mobilnettsystem.

Vil sette stenging på vent

Arbeiderpartiets talsperson for telekommunikasjon, Øystein Langholm Hansen, sier til NRK at han vil prøve å få stengningen av kobbernettet utsatt til det kommer et alternativ.

Annonse

– Internett må sidestilles med elektrisitet. Telenor sier at de ikke bryr seg om kundene i denne saken. Folk kan bli sittende i en digital skygge, sier Langholm Hansen til NRK.

Ingen leveringsplikt ennå

Hans Jørgen Enger, fungerende direktør i konkurranseavdelingen i Nasjonal kommunikasjonsmyndighet (Nkom), sier på sin side et nytt EU-reglement nylig ble vedtatt som kan innebære at det blir leveringsplikt på bredbånd i Norge.

Dette regelverket gjelder imidlertid ikke ennå.

– Vi har nå havnet i en mellomfase, sier Enger til NRK.

Ifølge Enger er det per i dag noen hundre husstander i Norge som mangler muligheten til bredbåndsforbindelse.

Neste artikkel

Hareide sammenligner konkurransen på vei og jernbane med NRK og TV 2