Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

SV foreslår avgift på oppdrettslaks

SV ser til Skottland og vil innføre en lakseavgift som skal sørge for at fylker og kommuner sitter igjen med ekstrainntekter fra oppdrettsnæringen.

SVs Torgeir Knag Fylkesnes. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
SVs Torgeir Knag Fylkesnes. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

Skatten skal være på 25 øre per kilo fisk, og den vil gi kommuner med oppdrettsanlegg en kvart milliard kroner, skriver Klassekampen.

– Dette er nivået i en tilsvarende ordning i Skottland, og der lever næringen godt med det, SVs fiskeripolitiske talsmann Torgeir Knag Fylkesnes.

Avisen trekker fram at oppdrettsnæringen har skattefordeler som andre bransjer ikke har.

Les også: Auka laksesal etter luse-oppslag

Annonse

– I startfasen gikk oppdrettskonsesjonene til lokale aktører. Det ga arbeidsplasser og skatteinntekter, altså en form for grunnrente. Med tiden har eierskapet blitt kraftig konsentrert, og den teknologiske utviklingen har ført til bratt fall i sysselsettingen, sier Fylkesnes.

Men administrerende direktør Geir Ove Ystmark i havbruksnæringens organisasjon Sjømat Norge har ikke troen på avgiftsforslaget.

– Vi vet at pris og valuta vil svinge, og det er ikke forsvarlig å legge opp til et langsiktig avgiftsregime basert på ekstraordinært gunstige betingelser, sier han og legger til at havbruksfondet, der hoveddelen av konsesjonsinntektene skal tilbake til oppdrettskommuner, må få komme på plass før nye avgifter foreslås.

Neste artikkel

Vil ikke ha fremskyndet pelsdyr-avvikling