Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Dårleg nytt for brusprodusentane: Sukkeravgifta består

Det blir ingen kutt i sukkeravgiften på brus i forslaget til statsbudsjett for 2020. Senterpartiet advarer om store tap for brusprodusentene.

Bryggeri- og drikkevareforeningen har tidligere gitt uttrykk for håp om kutt i avgiften slik at norsk brus blir billigere. Foto: Siri Juell Rasmussen
Bryggeri- og drikkevareforeningen har tidligere gitt uttrykk for håp om kutt i avgiften slik at norsk brus blir billigere. Foto: Siri Juell Rasmussen

Sukkeravgiften på ikke-alkoholholdig drikke blir tvert imot prisjustert opp i budsjettforslaget.

– Til tross for at grensehandelen og tapet av norske arbeidsplasser som følge av dette er rekordhøyt, nekter regjeringen å legge om avgiftspolitikken som medvirker til denne utviklingen, sier Sps finanspolitiske talsperson Sigbjørn Gjelsvik.

Stor økning i grensehandelen

Tall fra SSB viser at grensehandelen nå er oppe i 16,6 milliarder kroner i året – en økning på 1,5 milliarder fra fjoråret. Bryggeri- og drikkevareforeningen har tidligere gitt uttrykk for håp om kutt i avgiften slik at norsk brus blir billigere.

– Vi håper at regjeringen har fått med seg at det er satt stadig nye rekorder i grensehandel, og at konsekvensene av den avgiftsøkningen de innførte nylig, ikke går over. De blir bare forsterket, sa leder Erlend Fuglum i Bryggeri- og drikkevareforeningen til NTB i forrige uke.

Sukkeravgiften ble ved inngangen til 2018 økt med rundt 40 prosent for alkoholfrie varer og 80 prosent for sjokolade- og sukkervarer. Etter massiv kritikk fra næringen, gikk regjeringen i fjor høst inn for å reversere avgiftsøkningen på sjokolade- og sukkervarer.

– Sjokkavgift

Men avgiftsøkningen på alkoholfrie drikkevarer sto fortsatt urørt. En «sjokkavgift», ifølge Gjelsvik.

– I fjor sa regjeringen at man ikke ønsket å gjøre noe med sukkeravgiften på brus før man hadde mer kunnskap om konsekvensene. Nå står konsekvensene for alle å se, og likevel beholder man sjokkavgiften, sier Gjelsvik.

Ifølge Sp-toppen lytter ikke regjeringen «verken til folk eller næringsliv», og dermed taper dem som opplever at «arbeidsplassen i praksis flyttes til Sverige».

Annonse

– Og dem blir det altså stadig flere av, fremholder Gjelsvik.

Motstand fra interesseorganisasjoner

NHO er svært misfornøyde med avgiften.

– Regjeringen er godt kjent med risikoen og de dramatiske konsekvensene dette kan få for mat- og drikkenæringen og driver dermed risikosport med bedrifter og arbeidsplasser over hele landet, sier Petter Haas Brubakk, som er administrerende direktør i NHO Mat og Drikke.

Vin- og brennevinsleverandørenes forening (VBF) sier at Vinmonopolet nå ikke selger mer enn rundt halvparten av brennevinet som drikkes i Norge. Generalsekretær Ingunn Jordheim kaller det en gavepakke til det svenske Systembolaget.

– Regjeringen snikinnfører økte avgifter hvert år gjennom å kalle det prisjustering. Denne praksisen er ikke vanlig i våre naboland, og konsekvensene er at avgiftsforskjellene blir større og grensehandelen øker. Tafatte politikere flagger ut arbeidsplasser og norsk verdiskapning, sier hun.

Sukkeravgift for sukkerfri brus

Også drikkeprodusenten Ringnes reagerer på at sukkeravgiften blir stående, spesielt at også sukkerfri brus er underlagt avgiften.

– Vi registrer at Finansdepartementet oppsummerer utvalgets anbefaling og ulike posisjoner i debatten. Men vi kan ikke se at regjeringen har tatt stilling til spørsmålet selv. Det betyr at det fortsatt er uavklart om regjeringen ønsker å bruke avgiften til å fremme folkehelse, sier administrerende direktør i Ringnes, Anders Røed i en pressemelding.

Han legger til at Ringnes vil fortsette å jobbe for en differensiert, helsebegrunnet avgift.

– Med en differensiert avgift er jeg overbevist om at vi ville sett et tilnærmet sukkerfritt drikkevarenorge innen få år, fortsetter Røed og peker på utviklingen i andre markeder med differensiert avgift.

Neste artikkel

Klinsj om fjerning av sukkeravgift: – Svært uheldig for folkehelsa