Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Samler bred allianse mot økt matmoms

Allianse frykter at nye momssatser vil gi konsekvenser for norske barnefamilier, norske matprodusenter og norsk næringsliv.

En bred allianse av norske organisasjoner ber om å få møte Siv Jensen før høringsfristen for de nye momssatsene går ut 29. august. Her ved Ingvill Størksen, direktør for Virke Dagligvare. Foto: Heiko Junge/NTB scanpix
En bred allianse av norske organisasjoner ber om å få møte Siv Jensen før høringsfristen for de nye momssatsene går ut 29. august. Her ved Ingvill Størksen, direktør for Virke Dagligvare. Foto: Heiko Junge/NTB scanpix

Alliansen, som spenner fra Virke dagligvare, via Norges Bondelag til Norges Kvinne- og familieforbund, ber om et møte med finansminister Siv Jensen før høringsfristen for de nye momssatsene går ut 29. august. Dette skriver Virke dagligvare i en e-post til Nationen

Et offentlig utvalg kom tidligere i år fram til at merverdiavgiften i Norge burde være nøytral på produkt. De foreslo en felles sats på 25 prosent. Dette vil gi staten 25 millIarder kroner i inntekter årlig.

– Dette gir rom for enten å redusere den allminnelige merverdiavgiftssatsen fra dagens 25 prosent til 23 prosent, eller til å redusere andre skatter og avgifter, het det i en pressemelding fra utvalget.

Matmomsen er i dag på 15 prosent.

Fire hovedargumenter

I møteforespørselen trekker alliansen fram fire hovedargumenter for hvorfor de mener en økning vil være uheldig.

• Økte matpriser, noe som særlig vil gå ut over barnefamilier og dem som har dårligst råd.

• Svekket konkurransekraft til norskprodusert mat.

Annonse

• Økt grensehandel, i en situasjon der grensehandelen allerede er rekordhøy.

• Undergraving av konkurransesituasjonen for mat- og drikkenæringen og tap av norske arbeidsplasser og inntekter for Norge.

Skeptisk finansminister

Finansminister Siv Jensen har tidligere vært kritisk til forslaget.

– Jeg ønsker likevel å understreke at denne regjeringen er opptatt av å holde skatter og avgifter nede for folk flest, og jeg er opptatt av å støtte opp om de hensyn som ligger bak både lav- og nullsatser i dag, sa Siv Jensen da rapporten ble lagt fram.

Ingvill Størksen, direktør for Virke dagligvare, har tidligere uttalt til Nationen at hun håper Jensen holder ord.

– Jeg ser det som lovende at Siv Jensen allerede er tydelig på at hun ikke vil fjerne alle lav- og nullmomssatser. Jeg forventer at forslaget om matmomsen er et som dør fort, sa Størksen i mai.

Alliansen består av ni organisasjoner: Norsk Landbrukssamvirke, Norges Bondelag, Norges Bygdekvinnelag, Handel og kontor, Coop Norge, Virke dagligvare, Norsk Nærings- og Nytelsesmiddelarbeiderforbund, NHO mat og drikke, Norges Kvinne- og familieforbund

Neste artikkel

Åpner for gratis deltakelse på Bondens marked