Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Rovviltets Røst mener Gundersen villeder om jakt

Organisasjonen Rovviltets Røst går til fullt angrep på Gunnar Gundersen som de mener at presenterer et annet bilde av jakta på sine nettsider enn han gjør i mediene. Gundersen selv blir forbanna over det han kaller en ekstrem arroganse.

Høyres «ulvegeneral» Gunnar Gundersen blir beskyldt for å argumentere uredelig – men blir på sin side rasende over at hans integritet trekkes i tvil. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
Høyres «ulvegeneral» Gunnar Gundersen blir beskyldt for å argumentere uredelig – men blir på sin side rasende over at hans integritet trekkes i tvil. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

Stortingsrepresentant Gunnar Gundersen (H) for Hedmark er skogeier, og leier ut både kvote og jakthytter. Han har selv anslått at han taper mellom 100.000 og 150.000 kroner årlig på en nedgang i elgstammen i hans skoger, noe han mener skyldes ulven.

Organisasjonen Rovviltets Røst mener dette er uredelig. De påpeker at Gunnar Gundersen på sin nettside Jaktopplevelser, blant annet skriver følgende:

«Det har blitt skutt lite rådyr de siste årene, men det ser nå ut til at rådyrstammen er i ferd med å ta seg opp igjen. Vi har aldri hatt så mange observasjoner på viltkameraene før som vi har hatt i 2015. Det er moro!»

• Les også: Krangler om hva ulven koster

I et annet innlegg står det at skogsfuglbestanden har tatt seg opp, og at 2015 var «bedre enn antatt». Dette henger ikke på greip med Gundersens argumentasjon, mener Rovviltets Røst.

– Vi syns det er synd at stortingspolitikere skal få ture fram slik de synes å gjøre i Hedmark. At Gundersen ønsker ulven vekk er en ærlig sak, men vi hadde håpet han kunne gjøre det med redelige argumenter, sier styremedlem Anne Margrethe Vadder i organisasjonen.

Gundersen: Useriøst

Gunnar Gundersen, på sin side, mener hele debatten blir absurd.

– Dette er bare tull. Det er gjort et vedtak på årsmøtet i Hedmark Høyre, og det er det som er min plattform, men jeg har heller ikke lagt skjul på at jeg har egeninteresser i saken, sier han.

I tillegg sier Gundersen at informasjonen på nettsiden er utdatert, og at han vil oppdatere den. De to tidligere største leietagerne i skogen, har sagt opp sin avtale fordi jaktutbyttet er mindre. De leide områder Gundersen hadde samla opp og leide ut på vegne av flere skogeiere, men dette er det altså ikke interesse for blant jegere lenger. Hare- og skogsfugljakt er det helt slutt på, sier han.

• Les også: Voldsom nedgang i felte elg i ulvekommuner

Videre sier han at han som næringsdrivende selvsagt ikke ønsker å fremme et negativt inntrykk av produktet han skal selge, og at bekymringene for stammen derfor ikke går igjen der.

– Jeg prøver å signalisere en viss optimisme innenfor de rammene jeg har. Når det gjelder at vi har fylt kvotene våre hvert år, så stemmer det, men kvotene er jo langt mindre enn de har vært tidligere. Kvota nå ligger på kanskje en tredjedel av det den var da den var på topp. Så kan man mene at da var den for høy, men det naturlige ville være et nivå mellom dagens og toppnivået, sier han.

– Ikke berettiget til pengene

«Jeg blir så forbanna.»

Gunnar Gundersen, stortingsrepresentant (H)
Annonse

Rovviltets Røst reagerer også på at Gundersen sier han taper penger. Deres syn er at han ikke har noe krav på de pengene, men at inntekter fra jakt og utleie er biinntekter. Også Dag Bjørndahl, tidligere leder i organisasjonen, sier dette:

– Han kan ikke bruke som argument at han taper inntekter. Han må, som skogeier, forvalte skogen ut fra naturmangfoldsloven. Det er det samme med tømmeret, og med viltet som ligger i skogen. Han kan ikke forvente å bruke politiske prosesser til å legge til rette for egne inntekter, sier Bjørndal.

Bjørndal er ikke lenger tilknyttet Rovviltets Røst, og uttaler seg derfor som privatperson.

Han kommer overfor Nationen med et eksempel: Om nesten alt viltet i skogen hadde dødd ut på grunn av sykdom ville også skogeierne tapt penger, men de ville ikke hatt krav på erstatning, fordi jaktrett ikke er det samme som inntektsrett. Bjørndal mener ulvestamme og rovdyr er en rammebetingelse skogeierne må tilpasse seg.

• Les også: Elendig elgjakt i Sverige

Gundersen er ikke enig i dette:

– Man må selvsagt forvente svingninger i stammen, og vi har avskytningsplaner – noen steder, som på Sørlandet, så har de bevisst skutt ned stammer. Det er helt åpenbart at det varierer, og det lever alle med. Men her har vi en faktor som gjør det umulig å forvalte elgstammen, rovdyrene tar ut elg helt uvilkårlig, sier han.

Blir rasende

Både Bjørndal og Rovviltets Røst provoserer Gundersen kraftig.

– Jeg blir så forbanna. Her prøver jeg å drive næringsvirksomhet i Distrikts-Norge, og ser at hele næringsgrunnlaget blir underminert. De fleste jegere slipper ikke hund lenger, så hundebasert jakt som fuglejakt og harejakt er borte, sier han, og legger til:

• Les også Anne Delphins kronikk: «Helgesen, ulven og eiendomsretten»

– Når kvoten er halvert, og store potensielle jegergrupper er eliminert, finner jeg meg ikke i at det blir brukt på den måten. Dette viser en total mangel for forståelse for det det handler om. Det handler ikke bare jakt eller sau, det går på folks livskvalitet, og næringsgrunnlag. At det går an, sier Gundersen, som omtaler påstandene fra Rovviltets Røst som «ekstrem arroganse».

Neste artikkel

EU-parlamentet opnar for meir uttak av rovdyr