Mandag 4. februar kårer organisasjonen Hanen, i samarbeid med Norsk eplefest, Norges beste eplemost, sider og fruktvin for andre år på rad. Konkurransen deles inn i fem kategorier; fruktvin, sider og tre typer eplemost. Dommere fra Norsk resturantskole vil smake seg frem til en vinner i hver klasse.
Over 100 flasker
I år er over 100 norskproduserte flasker med eplemost, sider og fruktvin påmeldt, fordelt på 34 deltakere. Fjorårets kåring hadde 18 påmeldte. Daglig leder Bernt Bucher-Johannessen i Hanen sier til Nationen at kåringen har nådd ut til betydelig flere i år enn i fjor.
– Norskprodusert mat og drikke blir mer populært blant nordmenn, og det er stadig flere som engasjerer seg, sier Bucher-Johannessen.
Alle som produserer drikkevarer med norske epler som hovedingrediens kan delta i kåringen av Norges beste eplemost, sider og fruktvin.
– Så lenge produktet er for salg, og ikke kun for hjemmebruk, vel og merke, sier Bucher-Johannessen.
Bidrar til å utvikle norsk matproduksjon
Norsk fruktproduksjon har utviklet seg de siste årene, og er fortsatt i vekst. Det er ikke mange år siden fruktbøndene slet, og det ble varslet at det norske eplemerket Gravenstein var i ferd med å dø ut. Å bruke epler i drikkevarer, som sider, var allerede stort internasjonalt, og produksjonen begynte også å stige i Norge. Da hel frukt var verdt 4 kroner kiloen, kunne man få hele 40 kroner kiloen ved å putte frukten på flaske.
– Å bruke epler i drikkevarer har på mange måter bidratt til å redde norsk fruktnæring, sier Bucher-Johannessen til Nationen.
Utviklingen er til stor verdi for Norge og norske fruktbønder.
– Det bidrar til å besjele og utvikle norsk matproduksjon.