Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Priskrig i julen senket matprisene

Matprisene sank med 2,3 prosent fra november til desember 2018, viser tall fra SSB.

Prisene på matvarer og alkoholfrie drikkevarer økte med 2,5 prosent det siste året. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix

Fra desember 2017 til desember 2018 vokste konsumprisindeksen med 3,5 prosent, mens veksten i prisene på mat og alkoholfrie drikkevarer var noe lavere, med 3,4 prosent.

– Butikkenes kamp om kundenes julehandel, dro matprisene ned med 2,3 prosent fra november til desember 2018, sier Ingvill Størksen, direktør for Virke dagligvare i en pressemelding torsdag.

– Prisfallet i desember er et resultat av den tøffe konkurransen i bransjen. Samtidig ser vi at også sunne varer blir brukt som lokkevarer i julen, sier hun.

Høyere enn ventet

Konsumprisindeksen (KPI) steg med 3,5 prosent fra desember 2017 til desember 2018. Det er litt høyere enn ventet. For hele 2018 var inflasjonen 2,7 prosent.

På forhånd ventet analytikerne en inflasjon på 3,4 prosent, ifølge estimater fra Bloomberg, skriver Dagens Næringsliv. Det var særlig strømprisene som dro prisveksten opp.

Kjerneinflasjonen (KPI-JAE) steg 2,1 prosent i samme periode, viser tall Statistisk sentralbyrå (SSB) la fram torsdag. Analytikerne hadde her spådd en vekst på 2 prosent.

Kjerneinflasjonen gir et bilde av den underliggende inflasjonen i landet siden den er justert for strømpriser og priser på drivstoff som ofte svinger mye fra måned til måned.

Annonse

Strøm og drivstoff viste solid økning

Årsveksten i KPI fra 2017 til 2018 var 2,7 prosent. Særlig energiprisene preget konsumprisindeksen i 2018. Både strøm og drivstoff viste solid økning fra 2017 til 2018, mens lav prisvekst på importerte varer, og spesielt en prisnedgang på klær og skotøy, trakk i motsatt retning.

– Strømprisene bidro nok en gang mest til oppgangen siste tolv måneder. Prisene på elektrisitet inkludert nettleie var 29,8 prosent høyere i desember i år enn i desember i fjor, sier seniorrådgiver Camilla Rochlenge i SSB.

Strømprisene har ikke hatt en lignende årsvekst siden 2006 og prisene endte på et rekordhøyt nivå i 2018.

Prisnedgang på klær og flyreiser siste tolv månedene dempet oppgangen i KPI.

Kjerneinflasjonen i 2018 endte på 1,6 prosent.

Differansen mellom årsveksten i konsumprisindeksen og kjerneinflasjonen endte dermed på hele 1,1 prosentpoeng i 2018. Dette er det største gapet som er målt på åtte år, og er en effekt av det kraftige bidraget fra energivarene på veksten i konsumprisindeksen.

Neste artikkel

En utfordring til Bård Hoksrud