Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Prisen på laks faller

Fersk laks ble eksportert for 58,52 kroner i uke 22, noe som er 4,6 prosent lavere enn uka før. Det skjer samtidig som algeoppblomstringen flytter seg nordover.

Død laks som følge av alger i Lødingen i Nordland. Foto: Berit Roald / NTB scanpix

Prisen er 11,6 prosent lavere enn for ett år siden. Det ble solgt 17.473 tonn fersk laks til utlandet uke 22 i år, en nedgang på 8 prosent fra uka før, men noe høyere enn for ett år siden, ifølge tallene fra Statistisk sentralbyrå (SSB).

Annonse

For frossen laks gikk prisen opp med 1,4 prosent, til 63,92 kroner.

En rekke oppdrettere i Nordland og Troms har den siste tiden blitt rammet av «dødsalgen» Chrysochromulina leadbeateri, noe som har ført til høy lakseslakt, stort eksportvolum og lavere pris. På sikt spår analytikerne prisøkning, men forbrukerne vil merke lite til dette, ifølge sjømatanalytiker Kolbjørn Giskeødegård.

– Sammenhengen mellom pris til oppdretter og pris ut til forbruker er ikke så veldig sterk, og det pleier å ta tid fra pris endrer seg i spotmarkedet til det faktisk slår ut i pris i butikkene. Hvis våre beregninger slår til, er det snakk om så små bevegelser at det ikke får innvirkning på butikkprisen, sa han til NTB i forrige uke.

Neste artikkel

Nesvik: – Brexit-usikkerhet er en stor utfordring