Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Økende interesse for grillosten Halloumi fra Kypros

Den kypriotiske grillosten Halloumi blir stadig mer populær blant norske forbrukere. De som legger osten på grillen kan være trygg på at den er uten antibiotikarester, lover dagligvarekjedene.

Importen av grillosten har de siste åra økt betraktelig. Foto: Daniel J. van Ackere/ AP/ NTB scanpix

I helga ytret den svenske veterinæren Elina Åsbjer skepsis mot den økende importen av osten til Sverige. Det er fordi at osten lages på Kypros, et land med høy bruk av antibiotika.

Mens norske dyr i gjennomsnitt får 2,9 milligram antibiotika per korrigerte dyreenhet, noe som er minst i Europa, får husdyr på kypros 453 milligram, ifølge SVT.

– Problemet er at risikoen for antibiotikaresistens øker, sier Åsbjer til SVT. Hun er veterinær ved Centrum för djurvälfärd ved Sveriges landbruksuniversitet.

Vokser også i Norge

Den kypriotiske grillosten er også i stadig vekst her hjemme. Norgesgruppen forteller at salget har økt betraktelig.

– Vi har solgt 10 tonn hittil i år, mot sju tonn i samme periode i fjor. I volum vokser Halloumi med cirka 30 prosent i norsk dagligvare, og i Norgesgruppen er veksten på 47,4 prosent, sier kommunikasjonssjef Kine Søyland i Norgesgruppen.

Selv om salget har økt betraktelig, forteller hun at av det kun er 0,1 prosent av det totale ostevolumet i deres butikker.

Annonse

Også i Coops butikker merker de en økning i salget.

– I fjor solgte vi over 13 tonn, mot 3,6 tonn året før, sier kommunikasjonssjef Harald Kristiansen i Coop Norge.

Ingen antibiotikarester

Norgesgruppen ønsker også å avvise at det er antibiotikarester i halloumien de selger.

– Vi kjøper vår Halloumi av Oluf Lorentzen, som importerer fra Kypros, og de har fått forsikringer fra sine produsenter om at deres halloumi produseres uten antibiotikarester. Alle parti med melk testes, og viser det seg at melka inneholder antibiotika, så kastes den, sier Søyland.

Coop Norge forteller at produsentene de kjøper fra forholder seg til gjeldende regelverk og er helt trygg å spise.

Den svenske veterinæren, som uttalte seg til SVT, sier at selv om osten i seg ikke inneholder antibiotika og er ufarlig å spise, så er det stor risiko knytta til for høy bruk av antibiotika.

Fakta

Halloumi

Er en halvfast ost som kan grilles

Osten er navnebeskytta og det er kun oster fra Kypros som kan kalle seg Halloumi.

Tradisjonelt har osten blitt laga av en blanding av geit- og sauemelk. I dag er det også vanlig å lage osten på kumelk.

Siden osten tåler høy temperatur kan den bli grillet

Kilde: cheese.com

Neste artikkel

Opprør mot Tine: Bønder vil betale for eksport